Demokrate protiv suficita u budžetu

imageJoš uvek nema zvanične potvrde da bi uskoro mogao uslediti drugi rebalans budžeta. Ovu godinu izvesno ćemo završiti sa suficitom. Da li nas to ograničava u narednoj godini? Na računu grada trenutno 260 miliona dinara.

Suficit u budžetu se pojavljuje kada se ne realizuju planirani programi, projekti. Ista sredstva bivaju prebačena za narednu godinu , stim da realizacija pomenutih prohjekata više nijenešto što se mora izuzev ukoliko su sprovedeni tenderi i započeti radovi. Od istih se po zakonu može odustati, a mogu se ponovo staviti u budžet za narednu godinu.
Iskustvo Valjeva pokazuje da praksa suficita u budžetu nije najsajnija stvar niti prava dobit za grad. Gradonačelnik Stanko Terzić dugo se držao devize daje suficit bolji od deficita potpuno zanemarujući činjenicu kako dolazi do suficita i samim tim činjenicu da je nešto ostalo nerealizovano. Grad nije preduzeće koje ostvaruje dobit na kraju godine . Sredstva u budžetu su namenska sredstva i jedino na taj način mogu biti utrošena.
Ako se osvrnemo na jedno od iskustava ranijih godina doći ćemo do podatka da grad nije mogao da dobije dozvolu države za kreditno zaduženje kako bi izgradio Halu sportova jer je godinu završio sa tada suficitom od 200 miliona. Država je smatrala da ukoliko imate višak nema potrebe da se zadužujete iako pomenutih 200 miliona suficita nisu bila dovoljna sredstva za izgradnju i prethodnmim budžetom su bila predvidjena za nešto drugo.
Po podacima koje je iznela Demokratska stranka na konferenciji za novinare na računu grada trenutno je 260 miliona dinara. „Do Nove godine biće 500 miliona, nema tendera, investicija, ulaganja, projekata. Kada na računu imate 500 miliona dinara sledeće godine kada konkurišete za sredstva nećete ih dobiti jer već imate sredstva“, rekao je na konferenciji za novinare Slobodan Pavlović predsednik valjevskih demokrata.
Iako ova godina još nije završena i do kraja preostaju još dva meseca ne treba zaboraviti da se radi o zimskim mesecima kada radova bar infrastrukturnih teško da može biti. U izvršenju budžeta za prvih šest meseci najmanja realizacija zabeležena je na polju planova . Da li se može pretpostaviti da će ukoliko bude drugog rebalnsa grad upravo preusmeriti sredstva na izradu planova i projekata kako bi naredne godine uopšte mogli bilo šta da kao grad inoviramo?
Na početku ove godine 2017. mogli smo da čujemo da smo u nju ušli sa vrlo malo planova i projekata, sada u izvršenju budžeta do juna imamo ponovo istu situaciju. Ako je izbor lica za rad na javnim nabavkama bio problem da li je onda bio problem i izdavanje zaduženja urbanistima, arhitektama, planerima, razvoju? Da li je Skupština do sada mogla da donese niz odluka koje su preduslov za dalje napredovanje i radove u narednoj godini? Skupština izvesno jeste mogla doneti takve odluke, ali one nisu bile na dnevnom redu.
Demokrate rešenje vide u novim izborima i novoj vlasti koja bi Valjevo povela napred. „ Nema drugog rešenja izuzev novih izbora, najpre privremene mere i novi izbori možda baš uporedo sa beogradskim, to je moguće izvesti i da se Skupština lepo sama raspusti jer ovakvo stanje nevodi ničemu“, navodi Pavlović.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.