Jeremić: Spasavanje dečije hirurgije nema cenu

imageNakon najave da je dečija hirurgija pred gašenjem i da je neophodna svaka vrsta pomoći kako bi se ovo odeljenje koje postoji već 40 godina spasilo od gašenja, zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić najavio je svaku pomoć grada. „ Nećemo dozvoliti da se to odeljenje ugasi,“ kaže Jeremić.

Gradom je vrlo brzo prostrujala vest da bi nakon 40 godina postijanja Opšta bolnica u Valjevu mogla da ostane bez odeljenja dečije hirurgije. Ministarstvo zdravlja odlučilo je da bolnici pomogne upućujući dva dečija hirurga , ali realne potrebe ovog odeljenja s obzirom na trenutnu organizaciju posla su veće. Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić kaže da još zvaničan dopis o ovom stanju nisu dobili.
„ Informisan sam iz medija, moram reći. Mi ne smemo to dozvoliti. Nikako. Moramo naći način kako da se ta služba osposobi ponovo. Kao grad moramo pomoći. Da finansiramo specijalizaciju dečijih hirurga. Znam ja da tamo odnosi nisu sjajni, ali to mora da se prevazidje, ovde su deca Valjeva i okoline u pitanju i naše je da pomognemo koliko god možemo“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
Kako bi se ispitale i sagledale mogućnosti grada i njegovog učešća u rešavanju problema, po poslednjim informacijama do kojih je došla Vamedia, u Opštoj bolnici će biti organizovan sastanak rukovodstva grada i bolnice.
Da li će na tom sastanku biti reči i o izmeni organizacije poslovanja ovog odeljenja ostaje da se vidi , ali trenutna situacija svakako nije rešena dolaskom samo novih dečijih hirurga.
Otvaranjem teme gašenja odeljenja dečije hirurgije stigla je i informacija da problemi u funkcionisanju samog odeljanja postoje već dugi niz godina te i da ozbiljnijeg zalaganja da odeljenje opstane nije bilo. „Bilo je onog drugog zalaganja. bilo je situacija da je postojala namera da se ovo odeljenje ugasi jer su postojale razmirice na relaciji izmedju pojedinih lekara i uprave. Nijedan direktor to do sada nije rešio i tako smo došli u ovu situaciju da nam jedan hirug ima skraćen obim poslovanja, drugi se bavi sindikatom, pa je rešenje traženo u opštoj hirurgiji , ali mi nismo dečiji hirurzi i ne možemo to da radimo“, tvrdi izvod Vamedie sa odeljenja opšte hirurgije.
„Mi smo ozbiljan grad sa ozbiljnim brojem stanovnika i nedopustivo je da nam deca moraju za Beograd ili druge Opšte bolnice kako bi se lečila. To odeljenje koliko sam sada informisan postoji 40 godina i kao grad staćemo iza toga da ga sačuvamo. Naći ćemo rešenje, bez obzira što je to republička institucija. To nema cenu. Neke službe moraju da se tamo reorganizuju da dobijemo kao gradjani više u pogledu zdravstvene zaštite “, zaključuje Jeremić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.