Uniforme u drugom planu

imageDok ministar prosvete poručuje da će škole morati da uvedu uniforme bez obzira da li su za ili protiv ove ideje , za sada je jedino OŠ “Milovan Glišić” prihvatila ovu preporuku. Njihovi djaci nose uniforme još od ranije.

Još 2013. godine učenici OŠ “Milovan Glišić” obukli su djačke unifotrme u prvom razredu jer su se roditelji pozitivno izjasnili o ovom predlogu. Jedan od inicijatora uvodjenja kecelja tada je bila  učiteljica Marina Vukosavljević koja je  za Vamediu tada objasnila da nije odelo presudno. „Odelo ne čini čoveka, želeli smo da tome naučimo decu i da im praktično pokažemo. Sad kada su isto odeveni oni mogu da sude jedni o drugima na osnovu karaktera. Dakle važno je kakvi su ljudi, kakvi će ljudi postati, a ne šta su obukli. Ove kecelje kod njih istovremeno bude osećaj pripadnosti školi i generaciji. Istovremeno, se njihova bezbednost povećava jer ih je sada lakše uočiti na putu. Neki roditelji sigurno su glasajući za kecelje imali u vidu i smanjenje troška oko kupovine garderobe“, izjavila je tada Vukosavljević.
Ideja je krenula od učiteljica pa ju je potom prihvatio aktiv škole, a konačnu reč dali su roditelji koji su se u 80% slučajeva izjasnili pozitivno dajući pristanak za ovu novinu.
Gotovo identično razmišljanje ima i ministar prodsvete Mladen Šarčević koji je nedavno izjavio da se 50% škola u Srbiji izjasnilo za uniforme dok će ostale morati da se priklone toj ideji i polako u škole uvedu uniforme.
Načelnica ŠU Zorica Jocić na konferencii za novinare potvrdila je da je samo jedna škola u Valjevu za sada uvela uniforme. „ Ja ne znam šta je razlog zašto ostali to nisu učinili. Gimnazija je iznela predlog dukserica , ali mislim da čekaju saglasnost roditelja. Svaka škola ima pravo da izabere kakve će to uniforme biti i izvesno imaju vremena da u ovoj školskoj godini to i učine kad već nisu na vreme pred početak školske godine“, kaže Jocić.
U trenutku kada se društvo u Srbiji raslojilo na kako neko reče, nepristojno bogate i siromašne, a sve je evidentnije da i poslednji deo nekadašnjeg srednjeg sloja prelazi granicu u siromašan, sve su vidljivije i podele. Valjevci su kao i ostali prihvatili činjenicu da živimo u potrošačkom društvu pa su ideje popularizacije brendova već odavno zaživele. U svemu tome iako neki misle da je to daleko od najmladjih i današnja deca uočavaju razlike medju svojim vršnjacima. Neretko su te razlike bile povodi za kradju, otimanje, a ponekad i fizičko nasilje medju njima. Norme ponašanja koje su nekada bile opšte prihvaćene polako su počele da se menjaju pomerajući granice i ukusa i pristojnosti.
Ipak , u školama ovih dana nije moguće dobiti potpunu informaciju o tome kako će uvesti uniforme jer je u žiži interesovanja najavljeni štrajk prosvetara i njihove zarade tako da se uniformama niko posebno i ne bavi. 
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.