Pritisak ili „ljudski savet“ za pritvorenog načelnika?

imageZamenik komandira straže u valjevskom Kazneno popravnom zavodu V.S. suspendovan je pod sumnjom vršenja pritiska na pritvorenog načelnika Gradske uprave Aleksandra Vujić Subotića. U tužilaštvu navode da su o ovom slučaju obavešteni i da će slučaj ispitati.

Advokat uhapšenog načelnika Gradske uprave Aleksandra Vujić Subotića tvrdi da je isti prijavio da je trpeo pritisak od zapsolenog službenika da otkrije političke nalogodavce u slučaju primanja mita i nameštanja tendera zbog čega je pored Vujić Subotića uhapšeno još sedam osoba.
Kako branilac navodi , pritisak na Vujić Subotića (34) koji je uhapšen pre dva meseca, vršio je zamenik komandira straže V.S.
„ On ga je iz pritvorske ćelije uveo u drugu prostoriju i pričao mu da je već osuđen, da postoje svi dokazi protiv njega, da će dobiti najmanje pet godina zatvora u Zabeli, da to ne može izdražati ni psihički ni fizički, te da će „pući“, kao i njegova porodica. Taj službenik mu je potom rekao da ako prizna krivicu i otkrije druge funkcionere Grada kao nalogodavce, da će za uzvrat dobiti kaznu kućnog zatvora. Međutim, s obzirom na dela za koja je okrivljen, zakonski je nemoguće da i u slučaju osuđujuće presude dobije „nanogicu“, objašnjava branilac  Dragan Živković, koji objašnjava da je zbog svega njegov štićenik uplašen pa i da iako ima mogućnost tri dana za redom nije izašao u šetnju.
Da je V.S suspendovan i udaljen sa posla potvrdjuju i u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija sa oibrazloženjem da se radi o „težoj povredi radne dužnosti“, ali se ne navodi da li se radi o slučaju koji iznosi advokat pritvorenog Vujić Subotića.
Vamedia nezvanično saznaje da je suspendovani V.S. u datoj izjavi povodom ovog slučaja rekao da je pritvorenog Vujić Subotića samo ljudski savetovao te da to nije učinio ni po čijem nalogu. Za suspenovanog radnika kolege u KPZ-u navode da je čovek bez mrlje u karijeri.
Advokat Živković takodje potvrdjuje da ima informaciju o suspenziji V.S , ali i navodi da više ne postoje ni razlozi za zadržavanje Vujić Subotića.
„Službenik zatvora jeste suspendovan, ali smatramo da to nije dovoljno, već očekujem da Više tužilaštvo preduzme potrebne radnje. Takođe, smatram da više ne stoje ni razlozi za zadržavanje Vujić Subotića u pritvoru koji mu je produžen zbog mogućeg uticaja na svedoke i uznemirenja javnosti, jer saslušanja svedoka nije bilo već tri sedmice“, kaže Živković.
I u Višem tužilaštvu potvrdjuju da su informisani o ovom slučaju gde se radi o indicijama da je u istražnom zatvoru došlo do „nazakonitih radnji prema pritvoreniku“, ali i navode da će ceo slučaj biti posebno istražen i ispitan.
U pritvoru u valjevskom KPZ-u još uvek se nalaze načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotuić i službenik u Upravi Aleksandar Djurić dok je preostalih šest lica koji su uhapšeni iste noći u zajedničkoj akciji policije i BIA pušteni da se brane sa slobode. Vujić Subotić i Djurić u pritvoru su gotovo dva meseca,a osumnjičeni su  za primanje i davanje mita, zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu u vezi sa javnim nabavkama i falsifikovanje službene isprave.
Kako se krajem ove nedelje navršava i drugih trideset dana pritvora za očekivati je da će sud razmatrati i doneti odluku o produženju pritvora odnosno puštanju na slobodu i ova dva pritvorena lica.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.