Blokada Ulice Milovana Glišića svakog narednog dana

imageNakon više od tri godine čekanja na rešenja problema u Ulici Kneza Jovice tamošnji meštani odlučili su se za blokadu Ulice Milovana Glišića. Stanari najavljuju svakodnevnu blokadu ulice u trajanju od 30 minuta do petka nakon čega će pooštriti protest.

Dugi niz godina grad Valjevo vodio je borbu sa beogradskim Zavodom za zaštitu spomenika kulture koji je tvrdio da se ispod Ulice Kneza Jovice nalazi kanalizacija iz turskog doba te gradu koji je insistirao na sanaciji kolovoznog zastora dostavio projekat sanacije ulice koji grad nije mogao da ispuni. Iz Zavoda su ovu ovu ulicu čak obišli stručnjaci i nadležni iz Zavoda tvrdeći tada pred stanarima ulice da kanalizacija iz tog doba mora biti sačuvana i rekonstruisana po tačno odredjenim pravilima.
Istina je ugledala svetlo dana pre par meseci kada je završeno sondiranje i ustanoivljeno da se ispod kolovoza koji puca na više mesta zapravo nije nikakva turska kanlizacija već samo stara gradska kanalizacija koja zapravo nema nikakav značaj.  Iako je veliko pitanje šta je Zavod štitio tolike godine i na osnovu čega je i odredio stepen zaštite stanari ove ulice imaju svoj veći problem i pitanje kada će ulica biti asfaltirana, a rupe zatvorene. Tim povodom oni su održali protest blokirajući Ulicu Milovana Glišića koja je značajno prometnija. „ Pa na ovaj način želimo da skrenemo pažnju opštinarima da je došlo krajnje vreme da se ova ulica uradi. Evo posle ovih Tešnjarskih večeri otvorile su se nove rupe i provalije  koje predstavljaju opasnost po gradjane da se kreću ulicom , a kamoli da prodju autom. Ide i sezona ogreva i svega i mi smo zaista u problemu kako da ogrev dopremimo do svojih kuća.Sad je jasno da ne postoji nikakav problem da se ulica uradi.Svi razgovori do sada sa gradom bili su bezuspešni. Mi hoćemo samo da znamo datum početka radova i da nam se to da napismeno“, kaže Dragan Vaš stanar Ulice Kneza Jovice.

image On navodi da je u ulicu dolazio načelnik odeljenja za gradjevinsko zemljište Zoran Trifunović koji im je rekao da nije nikakav problem da se ulica uradi. „ On kaže da nije problem da se uradi. A mi tražimo datum početka jer usmena obećanja smo dobijali mnogo puta. Ako ni to ne ispoštuju tužićemo grad. Ovde ljudi upadaju kolima pa jednog smo jedva izvadili odavde. Inače sada zvaničan zahtev nismo podneli jer smo do sada gradu više puta takav zahtev podnosili ,ali nije problem , ako treba mi ćemo ponovo podneti“, objašnjava Vaš.
On navodi da će svakog dana do petka do kada su dali rok gradu da im pismeno odgovori održavati proteste i blokirati ulicu iznad , Milovana Glišića. Blokadu ulice nadgledali su pripadnici  policije.

image Dok starari ulice tvrde da grad kmože po hitnom postupku da sanira ulicu, u Gradskoj upravi navode da je neophodno da bude sprovedena javna nabavka kako bi bio izabran izvodjač radova.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.