Detinjstvo bez nasilja-Rezultati istraživanja u Četvrtoj školi 6

imageBez uključivanja roditelja nema rešavanja problema vršnjačkog nasilja , pokazuju iskustva u radu na prevenciji ove pojave u OŠ Andra Savčić u Valjevu. Internet nasilje sve zastupljenije.

 

„Kada roditelj pristane da saradjuje tada su rezultati mnogo bolji i brže se dolazi do rezultata . Kad ne žele onda uključujemo institucije. Sećam se jedne situacije u prvom razredu , a treba da znate da postoje posebni protokoli, a opet postoje situacije kada ne morate da prolazite kroz protokol. Pre dve godine grupa dece je opkolila jednu devojčicu i vukla je na stolici i ona je to doživela kao napad na sebe. Mi smo pozvali roditelje , a deca su nas pitala pa jesmo li mi sad nasilnici sa etiketom. Pa nije baš tako, jer mi u školi ne osudjujemo dete nego postupak. Postupak nije prihvatljiv i o tome govorimo. Vrlo je važno da shvate da je empatija u odnosu na druga bića važna. Roditelji su to dobro prihvatili, učitelj nije bio voljan da saradjuje , ali smo mi to podigli na jedan viši nivo i rešili taj problem . u tom odeljenju nije više bilo takvih pojava“, kaže pedagod Četvrte škole Milica Vojić Marković koja navodi da postoji grupa dece koja se više puta pojavljivala kao nasilna. „Ništa ne stavljamo pod tepih“, dodaje Marković.
Ona navodi i da je vrlo važna prevencija digitalnog nasilja koje sve više uzima maha pri čemu nasilnik smatra da je zaštićen i da nasilje može da vrši nesmetano. Situacija koja se pojavila kao problem jeste u činjenici da ukoliko neko želi da otvori nalog na fejsbuku mora da ima 16 godina , a taj se uslov često zaobilazi uz saglasnost roditelja koji istovremeno traže da im se dete zaštiti. „Zaštitinik gradjana nam je mnogo pomogao u tom pravcu, a jedan naš učenik bio je učesnik panela na tu temu kod Zaštitinika gradjana. Mi smo kao škola na više načina pružili informaciju učenicima o tome, a radili smo i seminar sa nastavnicima. Delili smo odštampani materijal na sajtu škole postoje informacije“, kaže Marković.
Podaci UNICEF-a pokazuju da se spustio prag godina u kojima deca pristupaju internet mrežama , ali takodje i broj godina kada dobijaju prve mobilne telefone. Takvo istraživanje sprovedeno je i u ovoj školi pa su rezultati pokazali da u školi ima preko 97% učenika sa mobilnim telefonima. Svi koriste internet.“ Nevrovatno ali 98, 8% njih koristi internet. Na pitanje kada ste dobili mobilni telefon ispitanici iz petog razreda kažu izmedju 4 i 7 godine , a ovi iz osmog da su dga dobili oizmedju osme i jedanaeste godine. Znači spušta se taj prag kada dobijaju telefone. Isto je i sa internetom , učenici osmog razreda kažu da su počeli da ga koriste od 9 do 11 godina, a petaci od pete do osme. E sad zamislite dete koje ima pet godina kome roditelji dozvole da vrem provodi na internetu. Koliko je bezbedno?“konstatuje Marković.
Istraživanje je pokazalo i da deca na internetu provode od sat do više sati, a preko 98% ima profil na društvenim mrežama dok na tri mreže 38% učeika ima profil. Na pitanje da li roditeji kontrolišu profil najviše učnika odgovorilo je da ih kontrolišu što su odgovrili učenic petog razreda. Odgovor da ih nikada nekontrolišu dalo je više od 6% učenika petog razreda, retko ili nikada preko 20%. „ Na pitanje da li ostavljaju svoje podatke na internetu 40% njih kaže da ostavljaju. A mi upravo to pričamo. Da nes meju to da rade . To je bilo prilično poražavajuće za nas. Zato moramo drugačije da se pripremimo za sledeću sezonu. Čak 17% dece je odgovorilo da im je neko pretio na internetu, nekima je prećeno više puta , a nekima samo jednom. Nama je važno da reagujemo u takvim situacijama. Na pitanje od koga su stizale pretnje odgovorili su od poznatih vršnjaka najviše. Devojčice su mnogo aktivnije primaju više pretnji , ali i same prete“, kaže Vojić Marković.
Isto istraživanje u školi pokazalo je da je preko 86% dece prijavilo nasilje što roditeljima , školi ili drugu, drugarici. „ Stalno ih učimo da ne postavljau slike na internetu. Imali smo situaciju prošle godine kada je u gradu bila priča o pornografiji i deci , jedan dečak je dobio sliku neke devojčice na kojoj je ona obnažena pa je podelio sa drugom i slično. Odmah smo reagovali i prijavili taj slučaj u koji su se uključile i druge institucije. I sada verujte postupaju potpuno drugačije“, objašnjava Milica Vojić Marković.
Podaci istraživanja ove škole u najvećoj meri se poklapaju sa istraživanjem UNICEF-a, ali ohrabruje činjenica da je više od 90% dece odgovorilo da zna kome moe da se obrati i da treba da se obrati. U školi najavljuju istraživanje sa roditeljima nakon čega će biti izveden zaključak o tome dokle je škola stigla na polju prevencije i koje su to mere koje dalje treba preduzimati.
S.V.
*Projekat “Detinjstvo bez nasilja“ Vamedia realizuje u saradnji sa Gradom Valjevom.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.