Danas/Vuk Jeremić prečicom do partije

imageNarodni pokret Srbije i Jeremićev tim pregovaraju o tesnoj saradnji, potvrđuju sagovornici Danasa.Miroslav Aleksić: Racionalnije je da Jeremić ne osniva novu stranku, ali videćemo da li ćemo se dogovoriti * Nikola Jovanović: Razgovaramo o bliskoj koaliciji, ne o "preuzimanju".

Nije tajna da razgovaramo o načinima i modelima kako u budućnosti možemo zajedno da sarađujemo, sve opcije su na stolu.Istina je da sa Vukom Jeremićem sarađujemo još od kampanje za predsedničke izbore, kada smo ga podržali u kandidaturi, kaže Miroslav Miki Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije, u izjavi za Danas.

On kaže da konkretnih dogovora o modalitetu saradnje neće biti pre početka jeseni i dodaje da NPS nije jedina organizacija sa kojom Jeremić razgovara.

– Imamo zajednički stav da je neophodno da opozicija nastupi u jednoj koloni na beogradskim izborima. Nisam ja jedini koji razgovara sa Vukom Jeremićem, tu su druge organizacije koje su ga podržale u kampanji, tu je i Saša Janković kao neko ko ima najveći legitimitet da bude na čelu te jedinstvene zajedničke kolone. Kad prođe leto, odlučićemo kakav će biti oblik te saradnje – ukazuje Aleksić.

Na pitanje da li je praktičnije da Jeremić iskoristi postojeću infrastrukturu pokreta nego da kreće sa stvaranjem nove partije od nule, predsednik NPS ponavlja odgovor da su sve opcije otvorene.

– Mi imamo organizaciju koja je registrovana kao politička stranka, koja ima svoje organe i svoja tela. Racionalnije je da Jeremić ne osniva novu stranku već da iskoristi to što mi imamo kompletnu organizaciju, ali videćemo da li ćemo se dogovoriti. Ja sam na odmoru narednih desetak dana, Vuk je takođe na odmoru, u septembru ćemo razgovarati i o modalitetu saradnje i o beogradskim izborima – objašnjava za Danas Miroslav Aleksić.

Saradnik Vuka Jeremića, programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, takođe poručuje da su oni u redovnom kontaktu sa Aleksićem.

– Neki partneri iz kampanje su se pokazali kao nesolidni, neki su nam možda više uzeli nego doneli, dok su se neki sasvim suprotno, pokazali kao pouzdani i kvalitetni partneri sa kojima smo imali iskrenu i dobru saradnju. Među njima ističem Mikija i njegov pokret koji je kako za vreme kampanje, tako i danas, jedan od naših najbližih partnera, pogotovo u unutrašnjosti – ističe Jovanović.

Sagovornik Danasa potvrđuje da se razgovara o modalitetu buduće saradnje, ali da za sada ostaju pri odluci da osnuju novu političku organizaciju.

– Naš plan je da imamo političku organizaciju do druge polovine oktobra i tog plana ćemo se držati. Trenutno ne razgovaramo o preuzimanju Mikijeve stranke, već više o partnerstvu. Razmatramo nekoliko varijanti, jer možemo očekivati i opstrukciju vlasti. Sa NPS imamo blisku saradnju i sa njima trenutno razgovaramo o bliskoj koaliciji i saradnji na nekim narednim izborima, ne o "preuzimanju" – zaključuje Nikola Jovanović za Danas.

Inače, vest o navodnoj "sintezi" Vuka Jeremića i Narodnog pokreta Srbije preneo je internet portal KomentarPress. Na ovom sajtu se navodi da "istraživački timovi rade na novom nazivu Jeremićeve partije. U toj partiji Miroslav Aleksić će imati važnu ulogu kao i poslanici iz poslaničkog kluba "Za spas Srbije – Nova Srbija". Cilj je da Jeremićeva partija ima ulogu kakvu je nekada imao DSS na čelu s Vojislavom Koštunicom. Jeremić neće morati da prikupi deset hiljada overenih potpisa kod notara, već će samo promeniti naziv Aleksićeve partije". Oni podsećaju da je "Boris Tadić već oprobao ovaj recept. Kada je napustio DS, Boris Tadić je stao na čelo Nove demokratske stranke koja je nastala promenom imena već registrovane stranke Zeleni Srbije".

Saša Janković da se kandiduje za gradonačelnika

Miroslav Aleksić ponovo javno poziva Sašu Jankovića da, kako smatra, postupi ispravno i predvodi jedinstvenu opozicionu kolonu.

– Pozvao sam Sašu Jankovića da on bude taj koji će pozvati sve opozicione političke lidere i stranke da stanu u jednu kolonu i njega podrže kao kandidata za gradonačelnika. Ukoliko je nama cilj da pobedimo aktuelni režim na beogradskim izborima, moje lično mišljenje i duboko uverenje je da jedini način da porazimo Vučićev režim predstavlja okupljanje u jednu kolonu, a da na čelu te kolone bude Saša Janković kao neko ko ima apsolutni legitimitet da pozove opoziciju da ga podrži. On treba da stane na čelo kolone i da pozove opozicione lidere i stranke da se sve razlike i animozitete stave na stranu. Čak i političku ideologiju jer se radi o lokalnim izborima. Svaka priča o više kolona neće dati rezultat, već će predstavljati rasipanje glasova. Neki će ostati ispod cenzusa, neće biti sinergije. Mislim da će ovoga puta u opoziciji biti razuma da svi ostave po strani lične i partijske interese, a da u prvom planu bude opšti interes, a to je da se izborimo sa ovom štetočinskom vlašću koja je privatizovala Srbiju i Beograd – naglašava Aleksić.

Danas

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.