Svako ima svoju muku

imageKako se navodi u Saopštenju za javnost slovenačke kompanije, Gorenje će nastaviti razgovore sa predstavnicima zaposlenih u utorak. U razgovoru sa zaposlenima rukovodstvo istaklo da u slučaju neuspeha pregovora, Gorenje može napustiti Valjevo.

„Obaveštavamo vas da u procesu socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja između radnika u proizvodnji i menadžmenta fabrike rashladnih uređaja Gorenje u Valjevu nije došlo do novog dogovora, tako da se dijalog nastavlja. Ponuda menadžmenta o unapređenju uslova rada i iznosa za povećanje plata nije prihvaćena. Zbog toga se pregovori nastavljaju u utorak kako bi se pronašao minimum zajedničkih prihvatljivih uslova za sve strane. Zaposleni i menadžment kompanije dogovorili su dinamiku rada u fabričkim pogonima do nastavka socijalnog dijaloga“, kaže se u saopštenju Gorenja medijima.

Ponudu koju je rukovodstvo fabrike dalo zaposlenima u proizvodnji Gorenja, isti nisu prihvatili u petak, pa je štrajk nastavljen. U obraćanju zaposlenima, direktor Simon Kumer je naveo da je za predložene povišice Gorenju na godišnjem nivou neophodno 800 000 evra što ova fabrika mora obezbediti, ali i naveo da ukoliko ni u narednom periodu ne bude postignut dogovor sa zaposlenima Gorenje može razmišljati o odlasku iz Valjeva.

Zaposleni nerado govore o mogućnosti da ova fabrika ode iz Valjeva čime bi 1400 ljudi ostalo bez posla, iako traže svoja prava ne žele pred kamere i fotoaparate medija, a sve češće medju štrajkačima pominje se i Fiat i druge inostrane investicije i iskustvo zaposlenih u tim fabrikama. Tako za Vamediu jedan od zaposlenih kaže : „Oni nas ucenjuju pa nek idu ako im ovde ne odgovara, mi nismo robovi“, a druga zaposlena tiho telefonom objašnjava:“Mi smo u kreditu, meni znači tih pet hiljada, ali me strah da ne ostanem bez posla, od čega onda da plaćam kredit? Meni dete kreće na fakultet“.
Dok su direktoru iz mase radnici vikali „Idite“ i „Stidite se“, direktor Kumer podsetio ih je da ni štrajk u kome su nije po zakonu prijavljen ranije. Zaposleni ostaju pri zahetvu za povećanje zarade u visini od pet hiljada dinara, a na sastanak sa rukovodstvom moraće da delegiraju predstavnike.

Ucena ili ne pred zaposlenima nije lak izbor u ovom trenutku, jer očito u vreme besparice i nemaštine, svako ima – svoju muku.
S.V.

foto:FB

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.