Skupština o završnom računu

imageOdbornici Skupštine grada počeli su sednicu razmatranjem završnog računa za 2016.godinu.

Završni račun budžeta za 2016.godinu po mišljenju opozicije pokazuje da nema planskog razvoja, već se novac troši stihijski onako kako pristiže.“Najveća ulaganja trebalo bi da budu u izgradnji,infrastrukturi,unapreddjenju grada ,ali ne ovde se vidi u završnom računu da su najviše novca utrošili na manifestacije,sport i slična dešavanja. Zato predlažem da ne bismo i ove godine bili u istoj situaciji da grad razmotri te manifestacije i odluči koje su nam zaista potrebne“, rekao je Duško Rakić DS.On se osvrnuo i na prošlogodišnji suficit konstatujući da sredstva nisu uložena ni u šta već u tekuću potrošnju. Po njegovom mišljenju ista je situacija i sa tekućom budžetskom rezervom gde se jasno vidi da budžet nije dobro uradjen i planiran. „Ako nije planirano,a troši se,znači da je plan loš“,poručio je sa govornice Rakić.
On je za govornicom rekao da grad mora preispitati svoj interes u brojnimprojektima koje finansira.“Evo taj Studio M, taj pravni subjekt je svuda.Pa da li je moguće da samo taj jedan pravni subjekt ima projekte i dobija novac. Tražićemo podatke o tome“,rekao je Rakić.
Slično mišljenje imala je i odbornica Pokreta Dosta je bilo Snežana Spajić koja je istakla da gotovo ništa odonog što je najavljeno prošle godine nije ostvareno ili je ostvareno u minimalnom procentu. „To su pokazatelji koje daje završni račun prošle godine. Šta je sa školom u Brdjanima? Šta je sa rekonstrukcijom sale u Ekonomskoj? Ovde se vidi 60 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve a tu su recimo navedeni troškovi zarade pojedinih zaposlenih. To je moralo biti predvidjeno u budžetu“, rekla je Spajićeva.
Odbornik DS-a Slobodan Pavlović je konstatovao da je nedopustiva omaška od 118 miliona koja se navodi u prošlogodišnjem suficitu. „Rekli su 400 miliona suficit ,a sad da nije toliki . A novac je utrošen tek onako.Za taj novac smo mnogo toga mogli. Vodovod, infrastruktura, nema kapitalnih investicija“,rekao je Pavlović.
Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić osvrnuo se na zamerke opozicije rekavši da je zakon taj koji odredjuje pravila,a u svom govoru poseban akcenat dao je industrijskoj zoni i investiranju.“ Nije tačno da imamo veliki prostor u Stefilu.Imamo slobodnih samo 60 ari ostalo je pod restitucijom.Zločin je taj prostor i kako je to organizovano ,ali to jje stanje koje smo zatekli.Nećemo da nam se ponovi suficit koji smo imali jer taj suficit nas je ograničio u investicijama ,nnismo imali dovoljno za neke investicije ,a zbog suficita zakon ne dozvoljava zaduživanje. Ovaj budžet je itekako planski i povezuje nekoliko godina“,rekao je Jeremić.
Isti stav imao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović kojije odgovorio na pitanja vezana za manifestacije rekavši da selo ne treba dirati s obzirom na veliki odliv stanovništva. “ Po pitanju šta ćemo raditi u slučaju nepogode odgovor je daladržava još 2014.godine vrlo uspešno. Pomenuli ste Studio M i tu se radi o projektima o deci i za decu. Siguran sam da vam je poznato da UN zahtevaju i preporučuju što više projekata za decu kako bismo ih zaštitili od svih loših stvari, medju kojima posebno mesto ima sprečavanje nasilja“,rekao je Gvozdenović.

Sledi prvi rebalans budžeta .

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.