Nova Vlada može okretati i nove listove

imageNa temu decentralizacije, privrede i ekologije , ali i o novoj Vladi , Vamedia je razgovarala sa potpredsednikom SPS-a Brankom Ružićem. „Vanredni izbori su zanimljivi medijima , ali ta ideja neće ugledati svetlost dana“, kaže Ružić za Vamediu.

 

 Decentralizacija ili centralizacija? Sve više se govori da je Srbija centralizovanija više nego ikad.
Ružić: Tema centralizacije i decentralizacije je nešto što iziskuje mnogo uslova.Smatram da je centarlizovanost jedna dobra početna osnova u smislu delegiranja razvoja i razvojnih projekata širom Srbije kako bi uopšte mogli da pričamo o decentralizaciji. Lako je govoriti o tome , ali olako prihvatanje dfecentralizacije neće automatski značiti ravnomerniji razvoj naše zemlje. Imamo konstantnu kritiku vojvodjanskih partija iz političkih razloga, oni govore da sve ono što se napravi u Vojvodini i udje u republički budžet bude vraćeno u visini od 7 % i to jenavodno  veoma malo i tu vrstu centralizovanog raspolaganja budžetom , neke partije u Vojvodini iz političkih razloga sagledavaju kao nešto što je negativno. Ja smatram da nije negativno već da se time sprovode odredbe najvišeg pravnog akta naše države. Ako udjemo u proces decentralizacije moramo govoriti pre toga o regionalizaciji i demetropolizaciji
Zašto se odustalo od ideje o regionalizaciji?
Ružić: Titulari te ideje su bili ljudi sa velikim deficitom i kredibiliteta i ličnog autoriteta , ali i utemeljenja u biračkom telu. Sama ideja nije bila utemeljena u realnosti jer da jste sproveli bi je državni organi. Mislim da smo još daleko od decentralizacije i to treba raditi postupno, a pre toga sprovesti sve što sam maločas naveo. Uzmimo primer izborni zakon, neko će reći proporcionalni sistem je loš ja mislim da je to najpravičniji izborni sistem . Zašto? Imate dvokružni većinski sistem, dva pojedinca se bore za neko mesto gradonačelnika recimo i jedan u prvom krugu osvoji 30%, drugi 20% treći 15 itd i u drugi krug ulaze prva dvojica. I jedan u drugom krugu može da osvoji 51% , a drugi 49%. I šta je sa ovim od 49% , on nestaje, njega nema. A šta je onda sa legitimitetom koji su gradjani njemu dali? Tu govorimo o dva posto razlike.  A govorim o tome jer je i to jedan stepen decentralizacije. Ako hoćemo da imamo decentralizaciju , mi moramo da promenimo izborni sistem.
Na kraju se sve svede na politiku?
Ružić: Sve se svede na politiku i to je prirodno. Mislim da je ovo trenutno stanje održivo , ali da je moguće raditi na tome da se Srbija razvija na način koji će dovesti do toga da uopšte možemo da govorimo o regionalizaciji. Mi možemo preko noći doneti takvu odluku , ali da li će onda Kolubarski okrug po automatizmu da procveta? Neće. Država takva kakava je jeste ta koja vodi računa o tome da se Srbija infrastrkturno ojača i da je daobro da se investitori upućuju u one sredine gde je potreban razvoj. Tako i imate fabrike na jugu Srbije. To su preduslovi da se Srbija dovede u stanje da udjemo u proces regionalizacije , ali za to je potrebno da region bude u toj meri razvijen da sam može da donosi i finansira odluke.
U dosadašnjoj raspodeli i projekta i investitora da li mislite da je bila presudna politika ili karakteristike regiona?
Ružić: Na žalost ranije je u tim stvarima odlučivala politika. Evo jedne činjenice da nije baš sve tako, primer fabrike Gorenje u kojoj sam lično učestvovao i pomogao da Gorenje ne ode u Zaječar što je tada G17 tražio ,već da bude u Valjevu. A odlučili smo o tome na osnovu i demografije i stope nezaposlenosti itd. Mislim da su to osnovni parametri koji su faktički putokaz kako i gde investirati. Ali naravno i taj investitor gleda kakva je infrastruktura i ima svoje potrebe. Mislim da to ova Vlada radi na jedan mnogo temeljniji način nego što je to radjeno ranije.
Ima li nešto što ova Vlada ne radi dobro?
Ružić: Pa uvek može bolje. Ne vidim razlog da i neka buduća Vlada ne otvori neke nove stranice. Možemo mnogo toga da uradimo na polju zaštite životne sredine i mislim da je to jedan od najvažnijih problema koje imamo , a koje nam sugeriše i EU.

 

imageŠta je potrebno onda Valjevu da reši problem zagadjenja?
Ružić: Najpre Valjevo ima rukovodstvo koje ima podršku u biračkom telu i SPS i SNS imaju tu utemeljenost. Koliko znam veliki broj birača je glaso za te opcije i mislim da i gradonačelnik i zamenik graonačelnika imaju ideju i viziju kako to rešiti. Nije loše da se posavetuju recimo sa onim dobrim primerima prakse, Banja Luka je prešla na biomasu . Mislim da je to jedan od primera kako neke stvari treba rešiti. Naravno da je tu potrebna i bankarska garancija koju možda grad ne može da sam obezbedi , ali siguran sam da država tu mora da asistira. I eto gde bi mogli da otvorimo neka nova poglavlja kada je u pitanju nova Vlada. Nije to samo Valjevo, evo pogledajte šta radi Kolubara Lazarevac je u problemu i brojne opštine koje su na tom terenu. Sigurna sam da će to biti na listi prioriteta neke buduće Vlade.
Valjevo polaže dosta i na turizam, ali svakako nema novca da recimo po projektu izgradi podbranski deo akumulacije Rovni.   Dsa li će ta nova Vlada tu moći da pomogne?
Ružić:Mislim da je turizam jedna od komparativnih predosti Srbije kao države. Ponekad je potrebna i inicijativa. Nije pitanje ako pitate političara da li će SPS ili neka druga partija podržati, naravno reći ćemo mi to podržavamo. Zato je inicijativa važna i važni su potencijalni investitori. Jel imamo zakon o javno privatnom partnerstvu? Pa to je model da sačuvamo društveni interes , ai da neki investitor pomogne , a projekta realizuje. MI se kao partija SPS nismo bavili resorno tim pitanjem , ali mislim da i ako i ubuduće taj resor ostane kod gospodina Ljajića da t neće biti nikakvih problema ako projekti postoje.
Da li ćete biti deo te nove Vlade? Kao ministar, govori se o neka tri resora?
Ružić: Ja uopšte ne razmišljam o kategorijama i mi ćemo sa našim koalicionim partnerom otvoriti pitanje kada se predsednik opredeli ko je mandatar nove Vlade. Iduće nedelje to će biti i formalizovano. Nema potrebe za žurbom i sve će ujedno i biti brzo. SPS ima veliki kadrovski potencijal i kada dodje vreme za to razgovaraćemo. Najvažnije je da ta Vlada bude tim koji će uspevati da se nosi sa izazovima , a o tome će se više znati iduće nedelje.
Malo po malo sve više se govori o nekim novim parlamentarnim izborima?
Ružić: Mislim da je SPS pokazao po ko zna koji put da je neizostavan faktor za gradnju politički stabilnog ambijenta. Ne smatarmo da je uopšte radi političke stabilnosti potrebno razmatarti temu nekih novih parlamentarnih izbora. Jedan takav utisak sam stekao i u razgovoru sa predsednikom Vučićem. To je jedna hipoteza koja je zanimljiva medijima , ali mislim da neće ugledati svetlo dana. Smatram da će ova nova Vlada imati ceo mandat i to je dobro za gradjane Srbije.   
S.V.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.