Sestrinstvo Opšte bolnice obeležilo svoj dan i slavu Sv. Vasilije Ostroški

imageOd 2012. godine kada je osvećen hram Svetih lekara i čudotvoraca Kozme i Damjana u krugu naše bolnice,  od tada se Sveti Vasilije Ostroški obeležava kao zaštitnik i slava sestrinstva Opšte bolnice Valjevo.

U svečanoj atmosferi najbrojniji medicinski kadar obeležava svoj dan. Ovogodišnji domaćin slave i Dana sestrinstva je odeljenje Ortopedije, a sledeće godine će biti sestrinstvo službe Nefrologije. Na odeljenju Ortopedije sa traumatologijom radi osam lekara, 34 medicinske sestre i tehničara, gipsera i fizioterapeuta. Datum rođenja Florens Najntingejl 12. maj obeležava se kao Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara

“U svom radu koji je veoma savestan i odgovoran  mi dobijamo nagradu koja je nemerljiva, a to je ozdravljenje pacijenta i njegov odlazak kući. Zdravstvena nega treba da bude pre svega profesionalna uz holistički pristup koji podrazumeva njegove fiziološke, ekonomske, emocionalne i socijalne potrebe, što je i osnovno načelo medicinske nege. Svakodnevno treba raditi na podizanju komunikacije i timskog rada kako bi se poboljšala sestrinska nega”, rekla je glavna sestra bolnice Snežana Plavšić dodajući da je u okviru profesije izuzetno bitno svakodnevno raditi na profesionalnom i ličnom usavršavanju. Rad medicinskih sestara na odeljenju Ortopedije koje pacijente zbrinjava i konzervativno i operativno podrazumeva teška klinička stanja kod starije populacije, pa je nega dodatno opterećena i otežana te zahteva osim stručnog znanja dosta brige i uzajamnog strpljenja i poverenja kako sa pacijentom tako i sa rodbinom.

image

Povodom proslave Medjunarodnog dana sestara , strukovna udruženje nagradilo je našu koleginicu instrumentarku Angiosale, Natašu Cvetković, godišnjim priznanjem. Tim povodom delegacija Opšte bolnice Valjevo bila je danas na svečanoj dodeli nagrade u Šapcu. Ovo je osim za Natašu Cvetković  i priznanje čitavom sestrinstvu i timu Angiosale. Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije takođe je nagradio Natašu Cvetković i tim povodom je gost proslave u Opštoj bolnica bila predsednica sindikata Radica Ilić.
S blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog gospodina Milutina Valjevska Bolnica, hram Svetih Lekara i Besrebrenika Kozme i Damjana u krugu valjevske bolnice i Medicinska škola “Dr Miša Pantić“ već petu godinu uspešno organizuju literarni konkurs “Draginja Babić” povodom Dana sestrinstva. Cilj ovog projekta jeste da se podstakne istraživački rad i kreativnost kod naših učenika i da se budući zdravstenici radnici izgrađuju kao odlični profesionalci čiji bi se etički odnos i briga prema pacijentima zasnivali na hrišćanskim načelima. Ovogodišnji pobednica konkursa je učenica Jovana Gligorić sa radom „ Narodna medicina kod Srba”.
U svečanom delu programa nastupila je sugrađanka Mia Tadić poreklom iz Finske.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.