Balkan Dance Project

imageUmetnička ekipa Balkan Dance Project Vol. 2, u saradnji sa Operom i teatrom Madlenianum (Srbija) i Festivalom Velenje (Slovenija), posle uspešno izvedene premijere na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum i turneje po regionu, nastavlja mini turneji po Srbiji gde će nastupiti 10. maja u Kulturnom centru uValjevu i 11. maja u Sportskom-kulturnom centru u Obrenovcu.

Balkan Dance Project je međunarodni plesni projekat koji spaja uspešne mlade koreografe, plesače i stvaraoce iz Slovenije, Srbije i Makedonije. Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana.
Svako od njih se kroz svoju jedinstvenu estetiku dotiče kako individualnih, tako i univerzalnih tema koje se tiču svih nas. Projekat donosi kreativnost, integraciju stvaralaca iz različitih država, ali sa zajedničkim kulturnim nasleđem, mobilnost kulturnih radnika i međukulturni dijalog na jeziku umetnosti. Pored zbližavanja, povezivanja umetnika, i kulturne razmene, plesni projekat za cilj ima i razvoj modernog, odnosno savremenog, baleta u široj regiji, predstavljanje plesnih produkcija u manjim mestima i obrazovanje mladih.

Opredelivši se za Sonetni venac kultnog slovenačkog pesnika Franca Prešerna, po ideji i libretu Teodore Sujić, autori-koreografi Aleksandar Ilić/Natalija Ivanjec, uz muziku Lane Toković, u scenografiji Dunje Kostić i kostimu Aleksandre Karović, u delu Posle soneta su poneseni univerzalnošću ideje izražene romantičnim ali ne sentimentalnim stihovima. Kroz ceo splet Venca pulsira ritam srca, suštinske biti života. Tim ritmom, jezikom igre koreografi su se trudili da  izraze credo pesnikove ličnosti: Ljubav kao večna kategorija, prema ženi, životu, otadžbini, a pre svega slobodi.
U delu Kocka (Cube) u koreografiji, scenografiji i kostimografiji: Igora Kirova, po muzici Balanescu Quarteta (Empty Space Dance) autor želi da sazna ko smo, gde smo, zašto smo tu, ima potrebu da zaroni u skriveni deo sebe i pronađe tajnu, da podeli trenutak života s nepoznatim u slučajnom susretu, da progovori rečima iz dubine srca o sopstvenoj boli, da dozna šta se krije iza naših i tuđih reči koje podižemo kao zid štiteći osećanja… Mi koji imamo hrabrosti da pitamo…
Izvođači: Mojca Majcen (Slovenija), Ema Janković (Hrvatska), Branko Mitrović (BiH), Luka Živković (Srbija) i Jakša Filipovac (Srbija).

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.