Protesti u Valjevu više nisu u fokusu

imageProtesti u Valjevu i dalje traju iako čini se na njih više niko posebno ne obraća pažnju. Valjevski mediji, očito osluškujući širu javnost, nisu izgleda više zainteresovani za praćenje šetnje , a Valjevo nije studentski grad u kome bi nosioci protesta mogli biti upravo studenti.

I sinoć je uprkos lošem vremenu održana protestna šetnja , a šetači su bili, tradicionalno čini se, isti ljudi. Sve ono što je u jednom trenutku preplavlo fejsbuk sa podeljenim slikama i porukama kao da je namah zamrlo i gotovo da se još od pre Uskrsa takvi postovi ne mogu ni videti. Dok demonstranti tvrde da neće odustati izgleda da je javnost bar u Valjevu od praćenja odustala. Ili je bar takav slučaj sa valjevskim medijima koji za razliku od prvih večeri protesta više gotovo i da ne izveštavaju o istom.

Valjevo dakle nije strudentski grad, a u javnosti se jasno naglašava da se radi o studentskim protestima kojima su se pridružili ostali gradjani. U Valjevu očito nisu. Na poslednjim izborima pravo glasa u Valjevu imalo je 79048 birača , polovina od ovog broja nije izašla na izbore, polovina izašlih glasala je za Vučića dakle ostaje oko 19 000 gradjana koji ne podržavaju ovu vlast. Na ulici u Valjevu protestuje do 50 ljudi . Koji je to procenat? Da li je sada možda jasnije zašto protesti više ne privlače pažnju?
Polemika se sa ulice sada uglavnom preselila u skupštinske klupe pa je i jučerašnje zasedanje proteklo u znaku pretpostavki i optužbi ko su zapravo organizatori protesta , a ponajviše je kako se moglo čuti, bili osumnjičena Demokratska stranka koja je negirala organizacju , ali i potvrdila da protest podržava. Upravo ono što su i valjevske demokrate poručile na jednoj od konferencija za novinare.
Neka davna vremena pištaljki i podignute pesnice sudeći najpre po rezultatima izbora , a potom i po broju protestanata u Valjevu izgleda da su ostala daleko iza nas. I oni koji bi se možda u nekom zahtevu složili sa protestantima sada tvrde da nemaju ni vremena ni volje da se bore na ovaj način. Nosioci protesta i dalje su u velikim gradovma Beogradu i Novom Sadu dok se na internetu teško može pronaći informacija o protestima u manjim gradovma.
Mart je ostao iza nas pa i ono vreme nezadovoljnih gradjana koji su ispod balkona odgovarali pokličima na pozive Vuka Draškovića, nema ni one energije uoči petog oktobra niti iko u ovoj zemlji misli da bi takvo što moglo biti istim žarom ponovljeno, bar ne u skorije vreme.
Da li će šetnje i protesti uopšte u Srbiji dovesti do neke promene ostaje da se vidi, a da li bi u Valjevu protesti mogli da se ugase biće vidljivo vrlo brzo jer očito loše vreme uzima svoj danak ,pa je i šetača je sve manje. U Beogradu se najavljuje pauza do 25. aprila dok medju demonstrantima u Valjevu nema za sada takve najave.
Demonstranti tvrde da su se i okupili spontano , a sudeći po sve manjem broju , nije isključeno i da se spontano razidju po ugledu na neke druge gradove.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.