Novi kontejneri, linija za reciklažu i edukacija gradjana

imageLinija za separaciju otpada u reciklažnom centru trenutno je u fazi instalacije. Sredstva u iznosu od 18 miliona dinara, za kupovinu linije, obezbedio je grad Valjevo. JKP Vidrak kreće sa edukacijom gradjana o reciklaži i podelom posebnih kanti i kesa , a već danas stari kontejneri u gradu biće zamenjeni novima.

Posle više godina od izgradnje reciklažnog centra neophodna linija za selekciju otpada je nabavljena i ovih dana je u toku njena instalacija. Direktorka JKP „Vidrak“ Sladjana Marković kaže da još neki delovi treba da stignu u toku montaže. „ Očekujemo da će sve kroz mesec dana što se tiče instalacije i biti završeno i linija početi sa radom. Problem koji imamo je činjenica da sama linija iziskuje odredjeni broj ljudi koji će na njoj raditi , a koje mi nemamo na raspolaganju pa smo uputili zahtev ministarstvu da nam dozvole zapošljavanje . nadamo se da će nam ministarstvo izaći u susret jer će iz zarade koju će sama linija ostvarivati biti pokrivene plate novozaposlenih.Nama treba minimum 12 ljudi. Oni koji tu budu radili zaista će zaraditi sebi platu. Naše kalkulacije sada pokazuju da bi linija trebalo da donosi dobit od 10 miliona dinara što pokazuje da je više nego opravdano da se zaposle ti ljudi“, objašnjava Markovićeva.
Ona smatra da će ministarstvo imati razumevanja za ovaj problem JKP Vidrak jer se radi o potpuno novoj radnoj jedinici koja do sada nije postojala. Za početak dok se čeka odgovor ministarstva o broju zaposlenih Vidrak je zatražio radnike preko javnih radova

image

Istovremeno markovićeva najavljuje edukaciju gradjana po Mesnim zajednicama iz primarne selekcije.“ Opremićemo gradjane posebnim kantama i kesama gde će sakupljati onaj otpad koji može da se iskoristiti kao što je pet ambalaža, karton, papir, limenke , staklo. Svako ko bude zainteresovan dobiće brendirane kante i očekujemo da će se gradjani odazvati. I ja ću biti na terenu i ako treba ići ćemo od vrata do vrata da objasnimo ljudima zašto je to potrebno da se radi , šta grad dobija od toga šta oni lično. Mi se približavamo toj 2020 godini kada će regionalna deponija u Kaleniću početi sa radom . Naša deponija je odavno pred svojim krajem i postoje neki projekti kako ćće taj prostor onda biti uredjen , tačno se zna kako se može sanirati. Pre nego što počneomo da odvozimo smeće u Kalenić mi moramo pripremiti gradjanstvo da što manje otpada ide na regionalnu deponiju jer odvoženje smeća iz Valjeva ima svoju cenu koja nije mala“, objašnjava Markovićeva.

image Po njenim rečima cena po toni odvoza smeća na deponiju je 11 evra što praktično znači da će vidrak dnevno imati oko 1100 evra troškova . „Ako gradjani budu reciklirali otpad onda će biti manje otpada koji vozimo na deponiju , to onda smanjuje naše troškove i ublažiće cenu usluge odnošenja smeća prema gradjanima jer povećanje troškova odvoza održava se na cenu . Što više recikliramo prihodi Vidraka od reciklaže su veći i onda od tog novca možemo neku razliku da pokrivamo. To je u interesu samih gradjana da im cena komunalne usluge ne bi bila previsoka“, kaže Markovićeva.
Direktorka najavljuje posebne cene za one koji se budu uključili u akciju reciklaže, a izvesno kroz desetak godina pa i kraći vremenski period svi će morati u Valjevu da nauče da otpad razdvajaju . Ova navika i ponašanje obaveza je u svim zemljama EU i reciklaža zauzima posebno mesto u okviru sektora ekologije u pregovračkom procesu koji država Srbija vodi sa EU.

image JKP Vidrak bi u narednom periodu trebalo da nabavi i posebna vozila za prevoz smeća jer trenutno raspolaže samo jednim kamionom smećarom.“ Iz donacije Italije očekujemo još pet kamiona smećara , taj tender koji oni rade trebalo bi da bude završen vrlo brzo . Mi imamo tri godine da sve to u potpunosti osposobimo i opremimo. Iz italijanske donacije dobićemo i kontejnere i kante takodje. Nevezano za italijansku donaciju Vidrak je ovih dana nabvio oko 60 kontejnera za grad. Zamenićemo sve one stare kontejnere koji su zaista u lošem stanju novim koji imaju drugačiji izgled , takve je recimo i Beograd nabavio za njih , brendirani su imenom Vidrka i imaju jednu veliku razliku u načinu korišćenja . naime oni imaju jednu pedalu da tako kažemo polugu koja se pritiska nogom tako da su ruke gradjanima onda potpuno slobodne da ubace smeće , a nakon ubacivanja poklopac automatski pada , kontejner se zatvara“, kaže direktorka Vidraka Sladjana Marković dodajući da je vrednost ove investicije bila 2 miliona dinara , a zamena kontejnera počeće već danas.

S.V.

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.