Brdjanci protiv Aleje zaslužnih gradjana u njihovom komšiluku

imageGradjani koji žive u MZ Brdjani uputili su Skupštini grada dopis i molbu da odustane od izgradnje Aleje zaslužnih gradjana na predloženoj lokaciji. Gradjani smatraju da izmedju škole, obdaništa i kuća nije mesto groblju.

Gradskim odbornicima sa molbom da obustave izgradnju Aleje zaslužnih Valjevaca obratili su se meštani MZ Brdjani. U molbi upućenoj Skupštini oni navode:
„SKUPŠTINI GRADA VALJEVA
Na osnovu člana 56 Ustava Republike Srbije dole potpisani građani podnose zahtev: PETICIJU za zaustavljanje gradnje Aleje Velikana na Magdalenića Šancu mz.Brđani Mi dole potpisani građani MZ. “Brđani”, molimo Skupštinu grada da nam izađe u susret, i zaustavi gradnju jer smatramo da ova lokacija, nije već postojeće groblje Boričevac, nego slobodna parcela pored novo izgrađene Osnovne Škole ”Milovan Glišić“ i obdaništa “Bubamara” sa jedne, i bazena za pijaću vodu i privatnih kuća sa drugih strana. Objekat takve namene, bi u mnogome uznemirio nas i našu decu, jer bi se nalazio u neposrednoj blizini Osnovne škole, dečjeg obdaništa kao i privatnih kuća. Smatramo da i bazenu za pijaću vodu, koji je još uvek u funkciji, nije mesto u okviru tog objekta. Molimo da nas razumete i pomognete, da najlepši vidikovac u Valjevu, bude jedno lepo mesto, gde će dominirati naša mladost, kojoj ste upriličili lepo obdanište i Osnovnu školu, da tako i ostane. Nemojmo remetiti dečji smeh i graju, plačem. Mislimo da našu decu treba poštedeti takvih prizora. Zato apelujemo na Vas, da još jednom razmislite o svojoj odluci. S’ poštovanjem građani MZ. Brđani.“

Ne treba zaboraviti da je lokacija o kojoj se govori zapravo lokacija na kojoj je sahranjen slikar Ljuba Popović. Odluku o lokaciji za njegovu sahranu donela je tada oformljena komisija u kojoj su pored predstavnika lokalne vlasti bili i vidjeniji Valjevci, a i Popovićevi prijatelji. Koliko je poznato pri donošenju odluke bila je presudna činjenica da grad poseduje slobodnu lokaciju, odnosno da je prostor u vlasništvu samog grada. Sam popović za života je imao želju da se sahrani u porti Ckve presvete Bogorodice što nije dozvolio episkop Milutin.
U obrazloženju odluke o aktivnostima za projektnu dokumentaciju , konkursu i izboru najboljeg rada i rešenja , koje je usvojilo Gradsko veće se navodi upravo suprotno od onog što tvrde meštani Brdjana, a to je da će uredjenjem Aleje zaslužnih gradjana ceo prostor dobiti na atraktivnosti te i da će biti u potpunosti zaokružena celina.
Gradjani koji su potpisali peticiju smatraju da Aleji nije mesto izmedju obdaništa i škole dok se u odluci upravo i pominju i obdanište i škola , ali u pozitivnom smislu.
Sama lokacija najčešće je bila zarasla u korov, pojedini bahati gradjani na njenom obodu odlagali su i viškove smeća što bar sada više nije slučaj.
Za sada se niko od lokalnih funkcionera nije oglasio po pitanju peticije , a šta će biti sugerisano odbornicima ostaje da se vidi. Ipak ne treba zaboraviti da je na lokaciji već izvršen ukop te i da po zakonu o sahranjivanju izmeštanje nije moguće , bar ne u roku od 10 godina.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.