Posle dugo vremena pomenuta pruga

imagePosle skoro tri godine ćutanja o pruzi Valjevo –Loznica , gradonačelnik najavio mogućnost nastavka njene izgradnje kao dela pruge Beograd –Sarajevo. Jedan krak te pruge trebao bi da ide upravo pomenutom valjevskom deonicom.

Iako u Valjevu postoje objekti koji na završetak čekaju dvadesetak godina , najduži stažčekanja svakako ima pruga Valjevo-Loznica čija je izgradnja započeta još 1914. godine. Izve3sno da živih svedoka ovome dogadjaju više nema. Ali o pruzi čija je gradnja više puta započinjana i prekidana govorilo senajviše pre tri godine kada je postojala mogućnost njene gradnje iz ruskog kredita , ali su sredstva od 800 miliona preusmerena na izgradnju deonice Stara Pazova-Novi Sad. Informacije radi poslednja tranša novca , kreditnog zaduženja potpisana je za prugu prema Novom Sadu prošle godine u julu mesecu u visini od 338 miliona .

Reference pruge kojoj su se generacije u Valjevu nadale bile su takve da je pruga ponovo započeta 1941, ali je zbog izbijanja rata prekinuta njena izgradnja.
Novi pokušaj usledio je 1990 godine , ali radovi koji su pokretani 1998 i 1999. godine su zaustavljeni zbog bombardovanja Jugoslavije. Više nikada ništa od radova na ovoj pruzi nije izvedeno.
Na wikipediji je moguće pronaći podatke koji govore da je pruga Valjevo—Loznica duga 68,1 km, a do spoja sa prugom Šabac—Zvornik u stanici Lipnica (4,8 km severno od Loznice) 66,5 km. Na trasi ima 19 tunela ukupne duzne 9759 m, odnosno 15 % pruge je u tunelima. Najduži tuneli su: Popare (1991 m, delimično probijen), Trifkovic (1719 m, u potpunosti završen), Jovanja (1.600 m, delimično probijen). Na trasi se nalazi 69 mostova, od kojih je 57 železnickih i 15 drumskih. Kompletno je završeno oko 300 metara pruge od stanice Valjevska Kamenica do ulaza u tunel Trifković. Veće stanice su:Valjevo, Pričević, Valjevska Kamenica, Osečina, Mojković (kod Bele Crkve), Draginac, Lipnica, Loznica.Pruga je projektovana za brzine vozova od 120 km/h i osovinsko opterećenje od 22,5 t. Proračunska vrednost radova bila je 250 miliona američkih dolara, a do sada je u projekat uloženo oko 50 miliona dolara. Put roba iz Bosne i Hercegovine kaMakedoniji i Bliskom istoku smanjuje za 190 km ,a za južnu i jugoistočnu Srbiju za 160 km, za Bar 170 km, Kraljevo 140, a za Stalać 60 km. Procene su da će se godišnje prevoziti oko četiri miliona tona robe i milion putnika.
Svojevremeno je iznet i podatka da je u izgradnji pruge do njene obustave učestvovalo 67 valjevskih preduzeća. Do sada je uradjeno oko 40% pomenute pruge , a podaci pokazuju visoku stopu rentabiliteta, a jedna od studija koja je svojevremeno radjena pokazala je i mogućnost da za deset godina ona bude otplaćena. Da li bi i sada tako moglo biti je nepoznato.
Jedno je sigurno, nema ministra koji je došao u Valjevo , a da nije govorio o pomenutoj pruzi pa su za sve ove godine obećanja bila različita. Najbliži smo možda bili upravo te 2012 i 2013. godine kada je najavljena realizacija ruskog kredita. Ipak Valjevo se tada nije našlo u prioritetu iako je za ulaganje u ovu prugu bilo potrebno daleko manje sredstava , a jedino što je bilo preostalo tada jeste eksproprijacija zemljišta na pojedinim deonicama.

Da li bi taj krak pruge Beograd –Sarajevo mogao biti upravo ovaj valjevski potvrdiće ministarka Zorana Mihailović , a da li će cela priča biti i realizovana, odavno smo naučili, ne zavisi od Valjeva.
U ovom trenutku samom gradu, po procenama upućenih potrebniji je put M4 , a grad nikada nije bio bliži mogućnosti izgradnje pomenutog puta i to bi posle dugo vremena bilo prvo dobro i prijatno iznenadjenje za Valjevce , a ako pruga nastavi čekanje na izgradnju to neće biti nikakvo iznenadjenje . Sto godina čekanja ipak je, ako ništa drugo, donelo neka iskustva.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.