Bolnica nagradjena ili uskraćena?

imageVest o novom skeneru u Opštoj bolnici preneli su svi lokalni, ali i nacionalni mediji čime je zasluženu pažnju dobilo ministarstvo zdravlja koje je usmerilo novac u Valjevo. Ipak niko ni reči nije rekao o tome da je Bolnica zbog nerada skenera tri godine ostala „kratka“ za blizu 50 miliona dinara. Budžet Bolnice manji je za 30 miliona dinara nego prošle godine.

Pompezna priča o skeneru praktično ima kao i sve drugo, svoju drugu stranu medalje. Vrednost aparata koji je stigao u Bolnicu posle dugog čekanja je 45 miliona. Sredstva je opredelilo ministarstvo zdravlja na čemu grad i region i treba da budu zahvalni. Ali, ne treba zaboraviti na činjenicu da je stari skener prvu godinu od uočenih kvarova radio u havarijskom režimu, što praktično znači da su radjena samo pojedina snimanja te i da ih je bilo vrlo malo. Preostale dve godine do sada nije radio uopšte. Svi oni koji su imali potrebu za snimanjem na skeneru upućivani su u druga mesta u kojima su skeneri radili.
„Usluga snimanja , korišćenja skenera se naplaćuje od RFZO-a i to je oko 30 evra . Sad vi računajte tri godine, u proseku se obavljalo do 5 000 snimanja godišnje, dakle 15 000 snimanja nije obavljeno , odnosno nije ni naplaćeno . Da li smo došli do računice od 45 miliona koliko košta novi skener?“, pita izvor Vamedie.
Ovaj novac , pa sve i da ga je 30 miliona otišao je praktično drugim Bolnicama koje su tako povećale prihode i mogle komotnije da raspolažu pa i investiraju u usluge. Da li bi Opštoj bolnici u Valjevu dobro došlo 30 miliona dinara recimo?
Verovatno da bi jer po podacima koji su svojevremeno objavljeni budžet Opšte bolnice manji je za 30 miliona dinara od prošlogodišnjeg. U prošloj godini u decembru mesecu obustavljene su sve redovne operacije pa je operativni blok radio samo za životno ugrožene. Razlog tome bio je nedostatak sredstava za nabavku materijala. „Ako ove godine već u startu Bolnica ima manje 30 miliona nego prošle godine pravo je pitanje kako će uprava Bolnice da reši taj problem? Da li ćemo ponovo doći istu stuaciju?“, pita sagovornik Vamedie vrlo blizak bolničkom rukovodstvu.
Ako se i nadamo najboljem neka pitanja ostaju i dalje bez odgovora. Ko je dozvolio da skener ne radi tri godine? Da li je problem bio u finansijama Bolnice ili neodlučnosti ministarstva?
Novi direktor Bolnice trebao bi da napravi ozbiljne rezove po pitanju trošenja novca i njegovog usmeravanja, ukoliko želi da ovu godinu „izgura“ bez problema . Ja ne vidim da se to radi“, zaključuje sagovornik Vamedie.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.