Uvrede na račun opozicije uz blagoslov predsedavajućeg

imageSve su izraženije uvrede i nepoštovanje prema odbornicima opozicije, ukazuju iz Pokreta Dosta je bilo. Ovaj Pokret dok se nada rešenju kroz dijalog još uvek čeka na dodelu prostorija koje im po odluci Skupštine kao parlamentarnoj partiji pripadaju.

Ukazujući na činjenicu da odbornici Pokreta Dosta je bilo u gradskoj Skupštini učestvuju kao konstruktivna opozicija koja iznosi političke stavove i ideje, Ljubomir Radović šef ove odborničke grupe kaže i da vrlo često postavljaju pitanja na koja su javnosti , gradjanima Valjeva potrebni odgovori. „ I pored odmerenog i kulturnog ponašanja kojim čuvamo dostojanstvo gradjana i Skupštine svedoci smo čestog vredjanja malobrojnih odbornika opozicije od strane skupštinske većine, predsednika Skupštine i samog gradonačelnika.Odbornici vlasti pokušavaju da obesmisle rad Skupštine pretvarajući je u cirkus u koji se tačke dnevnog reda po hitnom postupku dodaju samo dan ranije iako u njima nema argumenata hitnosti“, kaže Radović.
On kaže da je potpuno neshvatljivo da izvestioci ne uvode odbornike u raspravu , da se odbornicima većine dozvoljava da govore koliko hoće bez vremenskog ograničenja i istima dozvoljava da citiraju tabloidne medije sa ciljem da blate neistomišljenika.
„ Uvereni smo da se to radi sa namerom da se pristojni ljudi još više udalje od politike . Mi na to ne pristajemo,na taj cirkus i dalje ćemo kulturno i dostojanstveno učestvovati u radu Skupštine in predstavljati političke ideje Pokreta“, kaže Radović.
Radović objašnjava da na sastancima šefova odborničkih grupa nastoji da se civilizovano razgovara , ali i da se ukaže na propuste . „ Takav je slučaj i sa vredjanjem odbornika koji se dešava uz blagoslov predsedavajućeg. Mi stalno ukazujemo na te činjenice, ali videli ste da se u Skupštini dešava nešto sasvim drugo , odnosno sve po starom. Mi se ipak nadamno da ćemo kulturnim dijalog uspeti da postignemo da predsedavajući obavlja svoj posao u skladu sa poslovnikom“, objašnjava Radović.
Rafailo Mitrović odbornik Pokreta ukazao je na činjenicu da je Pokret čak podržao ideju u najavi aktuelne vlasti po kojoj bi grad imao jednog načelnika uprave , a da smo sada svedoci da ne samo da imamo dva načelnika već i zamenika načelnika što svedoči o neprincipijelnosti same vlasti. „ Na Skupštini je izabran novi načelnik . Mi se zalažemo za jasnu podelu funkcija na političke i profesionalne . političke funkcije su odbornici grada, gradonačelnik , njegov zamenik, pomoćnici i članovi Veća, ali ne i načelnici Gradskih uprava . To bi trebalo da su profesionalne funkcije gde o svemu odlučuje struka i znanje i takva lica ne bi trebalo da se biraju po partijskim ključevima već isključivo na konkursima. Kriterijumi se ne smeju menjati prema kandidatu“, kaže Mitrović.
Od trenutka ulaska u gradski parlament Pokret Dosta je bilo još uvek nije dobio svoje prostorije na koje ima pravo po osnovu skupštinske odluke jer je u pitanju parlamentarna stranka. „ Uredno i na vreme smo podneli zahtev i do danas ta Komisija se sastala samo dva puta . Prvi put da zatražimo podatke koji su to slobodni prostori kojima grad raspolaže i drugi početkom februara gde nam je na jednom vrlo šturom papiru bilo navedeno da je potrebno da se isele dve partije koje sada bespravno koriste prostor, Pobeda i Radnički pokret. Dalje od toga se nije stiglo. Nemamo informaciju kada će se oni iseliti kao ni da li su procedure za njihovo iseljenje pokrenute uopšte. Oni stalno obećavaju da će obavezu koju imaju ispoštovati, ali vidite ništa se ne dešava“, objasnhio je slučaj prostorija sekretar Djordje Petković.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.