Skupština standardno i očekivano

imageSednica Skupštine ovog prepodneva protiče uglavnom u uobičajenoj atmosferi u kojoj 7 odbornika opozicije kritikuje i daje predloge , a 43 prisutna odbornika većine glasaju za i usvajaju tačke dnevnog reda.

Predsednik Skupštine Miloradr Ilić predložio je da se o porogramima ustanova i preduzeća ne obrazlažu programi u uvodnom izlaganju već da odbornici postave pitanja na koje direktori mogu odgovoriti.Prva tačka dnevnog reda bila je rad Centra za socijalni rad.Odbornici opozicije bili su jednoglasni u oceni da je sramota gubitak Sigurne kuće.
Odbornik DS-a Duško Rakić za govornicom je rekao da je nedopustivo da grad nema Sigurnu kuću. “ ne smete zaboraviti da su gradjani Valjeva dali novac za postojeću , sakupljali su ga i ja sada spravom pitam šta je sa stanovima sa kojima Centar za socijalni rad inače raspolaže. Drugi razlog koji se navodi kao opravdanje je nedostatak licenci, ali ja ne vidim problem da se ljudi edukuju i uloši u njihovu edukaciju. Ne smemo dozvoliti da nam se gase programi pogotovo kada su u pitanju programi Centra za socijalni rad. Šta je bilo sa programom „Kuća na pola puta“, gde je to nestalo?“ rekao je Rakić. Pokret Dosta je bilo posebno je izdvojio činjenicu da neprestano izostaje odgovornost za mnoge stvari. “ Vreme je da prekinemo sa tom praksom da niko nije odgovoran već je to poslednja stvar po važnosti. Zato smo i došli u situaciju da ne znamo ko je odgovoran za to što se programi Centra gase“, rekao je Ljubomir Radović iz Pokreta.Odbornici opozicije smatraju i da je neprihvatljivo objašnjenje za prestanak rada Sigurne kuće nedostatak prostora kad grad raspolaže sa sasvim dovoljno slobodnog prostora. Pored prostora problem Centra kako se moglo čuti jesu nedostajuće licence koje su potrebne i za druge programe. Odbornik DS-a Slobodan Pavlović skrenuo je pažnju da grad trenutno prodaje tri objekta i zamolio da se od tih sredstava opredeli novac za kupovinu i opremanje Sigurne kuće.
Zamenik načelnika Gradske uprave Jelica Stojanović odbornicima je rekla da je grad u postupku pribavljanja potrebne dokumentacije za novu Sigurnu kuću. “ Nije tačno da Centra nema licencirane radnike već nema dovoljan broj odnosno broj koji propisuje sada novi propis. Za zapošljavanje potrebno je pribaviti saglasnost ministarstva i te procedure biće sporvedene“, rekla je stojanović. Na kraju izlaganja Stojanovićeva je dodala i da je u prošloj godini Sigurna kuća bila zauzeta samo 90 dana. Na ovu konstataciju reagovao je odbornik Rakić DS koji je rekao: „Ne razumem zašto kažete samo 90 dana? Pa samo jedan dan je dovoljan da spasete nekom život i ako možemo da nekom spasemo život za taj jedan dan mi moramo da imamo Sigurnu kuću“.
Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović opoziciji je poručio da diskutuju na nivou djaka petaka . “ Mnogi gradovi u Srbiji nemaju Sigurnu kuću. Ali kada govorite o nasilju morate znati da postoji čitav set zakona koji govore o razlim oblicima nasilja i sve to čeka na usvajanje u skupštini. Mi moramo apelovati na sudske organe da oni svoj posao rade kako treba i sankcionišu takvo ponašanje, to Vi treba da radite, ane da lutate u dijagnozama“, rekao je Gvozdenović.
na uvrede je reagovao odbornik Rakić rekavši da su predlozi da se na vreme ubuduće reaguje , a ne da se dolazi u ovakve situacije.
Skupština je do sada usvojila program poslovanja valjevskih obdaništa, pa su odbornici informisani o dogradnji obdaništa Bambi čime će biti povećani smeštajni kapaciteti I u narednim satima razmatraće programe ustanova kulture.

S.V

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.