Program JP Kolubara zbunio mnoge odbornike

imagePosebnu pažnju odbornika na današnjoj sednici privukao je program JP Kolubara . Interesantno je da je opozicija smatrala da je Republika kriva zbog situacije u kojoj se preduzeće našlo, a odbornik pozicije da je kriv Grad Valjevo. Predsednik Skupštine garantovao odbornicima da je sve po zakonu, potpuno suprotno od stava pravnih službi Grada Valjeva koje su iznele stav da nije po zakonu.

Slobodan Pavlović odbornik  DS-a za govornicom je ponovio stav sa konferencije za novinare da Republika mora naći rešenje za preduzeće Kolubaru. „ Država je dužna da to reši i do njih je greška , a mislim da moramo mi ovde znati kome je grad pisao i saznamo ko se to oglušio o zahtev grada kad tražimo vrlo važno rešenje. Nama je cilj da Kolubara legalno posluje i zbog njih i zbog nas“, rekao je Pavlović.
Sa njim se složio i odbornik Pokreta Dosta je bilo Ljubomir Radović dodajući da je i odgovor ministarstva bio da je ministarstvo bilo zauzeto oko rešavanja problema leda na našim rekama. „ Ali bez obzira na to moralo je biti predočeno rešenje . Mora se reći jasno da se tek od 2019 godine može očekivati da ta brana krene kada se završe sve zakonske obaveze koje su neophodne. Troškovi koji su predvidjeni ne pokrivaju ni pola od troškova ovog preduzeća. Pitanje koje postavljam je vezano za uskladjenost samih zarada. Da li postoji ikakva indicija da se zarade usklade? Koliko je novca potrebno još da se uloži da bi ta brana po projektu bila funkcionalna? Mi imamo veliki problem , a strah me je da zbog ovakvih iščekivanja mi taj problem nećemo rešiti pre svega zbog neodgovornosti Republike“, rekao je Radović.
Sa odbornicima opozicije nije se složio odbornik Milan Marković SNS koji je rekao da odgovornost nije na Republici nego na gradu Valjevu jer on podržava Aleksandra Vučića. „ Rečeno je da smo morali da prekršimo zakon da bi ovaj problem rešili. Mislim da takve izjave nesmeju da se daju jer to u javnosti implicira nešto drugo. Ipak meni je na prvom mestu program koji je prepisan iz prošle godine. Izveštaj koji smo dobili govori o tome da će brana vršiti vodosnabdevanje na 250 000 stanovnika što je precenjena vrednost, a greška je napravljena i kada je podignut nivo brane. Manja brana bi do sada bila odavno realizovana. Po prvom projektu brana je trebala da košta 25 miliona evra, sada vidino da se do sada uložilo 75 i treba još. Sugestija je novom direktoru da se vidi na šta su potrošene pare“, rekao je Marković.
Odbornik Marković govorio je i o izvodjaču radova Jedinstvu iz Užica zbog kog je potrebno 4,5 miliona evra da se sanira korito Kolubare .“ To preduzeće koje je zbog nestručnog polaganja cevi uništilo  korito i posle toga je naplatilo odštetu , a mi koji smo pretrpeli štetu nismo naplatili ništa. Kako je to moguće?“, upitao je Marković koji je u osvrtu na zaposlene rekao da u Kolubari rade ljudi koji su zaposleni isključivo politički ,a ne zbog stručnosti.
Odbornik LDP-a Žarko Kovač je naveo da je vrlo šturo objašnjeno šta će ovo preduzeće da radi u ovoj godini . „ Greške ne mogu da budu kolektivne . Zato se i imenuju direktori preduzeća. Očekivao sam nešto više u programu. Ovde vidim samo izradu projekta za vodovod za Mionicu i nadzor nad podbranskim delom. Ja sam očekivao da u programu bude navedeno učešće Evropske komisije i još  dosta stvari kojih ovde nema“, rekao je Kovač.
Danas se moglo čuti da je 2010. godine osnovano ponovno preduzeće Regionalni vodoprivredni sistem što praktično i dalje ima nerešen problem izmedju Vodovoda i Kolubare oko nadležnosti i imovine. „ To mora odmah biti rešeno jer EK ne zanimaju naši papirološki problemi , ako želimo da oni to finansiraju mi ne možemo pred njih izaći sa nerešenim situacijama kao što je ova“, rekao je Kovač.
Predsednik Skupštine Milorad Ilić izneo je stav da je odluka koju Skupština treba da donese o finansiranju JP Kolubara zakonita.“ Mi njima poverasamo 12,5 miliona dinara za vodovod prema Stubu . Finansiramo usluge u iznosu od 15 miliona jedna od njih je zaštita od poplava grada . Sad su oni zaustavili vodu koja je posle topljenja snega išla ka gradu. To je usluga. Zašto bi odustali od izgradnje podbranskog dela. Ako očekujemo da će republika da promeni zakon zbog Kolubare , verujte neće“, rekao je Ilić sugerišući odbornicima da glasaju za program Kolubare.
Zanimljivo je da su gradske pravne službe ustanovile da pravno gledano predložene usluge u programu JP Kolubara nisu usluge i sugerisalo da se to ne može finansirati, a Ilić smatra da je sve u skladu sa zakonom, pa se postavlja pitanje da li je Ilić kao predsednik Skupštine dobio mišljenje nadležnih gradskih službi?  U izlaganju Ilić je napravio poredjenje sa JKP Vidrak rekavši da kao što Vidrak naplaćuje uslugu čišćenja grada tako i Kolubara može da naplati uslugu.
Sve u svemu predsednik Skupštine odbornicima nije rekao najvažniju činjenicu da preduzeće Kolubara još uvek nije završena investicija odnosno još uvek ne može da naplaćuje svoje usluge. Odnosno, ovo preduzeće još uvek ne može da se bavi poslom zbog kog je osnovano  i kasnije 2010. godine preoblikovano. Upravo tu činjenicu na sednici Veća  naveo je i zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, rekavši da će ovo preduzeće kada bude stavljeno u funkciju kao preduzeće nedvosmisleno moći da zaradjuje i pruža usluge zbog kojih je i osnovano , ali da je trenutno situacija takva da posao nije završen te i da upravo zbog toga što posao nije završen i preduzeće ne može da zaradjuje , a kako bi se zaštitila investicija, Veće mora i da se u jednom delu ogluši o zakon.  U slučaju Vidraka takva činjenica ne stoji jer preduzeće obavlja funkciju zbog koje je i osnovano.
U samoj skupštinskoj Sali, mogao se steći utisak, odbornici su na kraju ostali potpuno zbunjeni , što su pojedini i prokomentarisali.  
Ipak odluka o prihvatanju programa i finansiranju  je očekivano doneta.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.