Šamar dečaku u igraonici otvorio brojna pitanja

imageŠamaranje devetogodišnjeg dečaka u igraonici „Mali grof“ pokrenulo je niz pitanja u javnosti ko je nadležan za igraonice u Valjevu i ko u njima zapravo radi? Devetogodišnjeg dečaka u ovoj igraonici udario je čovek za koga tvrde da je ispomoć u igraonici, za vreme jednog rodjendana. Majka dečaka je ceo slučaj prijavila policiji.

U Valjevu su već duže vreme zaživele brojne dečije igraonice koje se iznajmljuju na sat za dečije rodjendane. U igraonici „Mali grof“, devetogodišnji dečak dobio je šamar od osobe koja i nije zaposlena u igraonici.
„ Dok su se deca igrala, suprug i ja smo bili u drugoj prostoriji, određenoj za roditelje. Kada smo došli po sina, bio je uplakan i preplašen, a na naše pitanje šta se dogodilo rekao je da mu je stariji čika udario šamar. Taj čovek nije poricao da ga je ošamario, ali je isticao da ga je deset puta opomenuo i da je naš sin, koji je na rođendanu bio sa devetogodišnjim bratom od tetke, bio „jako bezobrazan“ pošto su, navodno, stalno ulazili i izlazili iz toaleta. Poslednji put ga je čak i zaključao u toalet, a kada je dete kucalo da mu se otvore vrata, taj čovek mu je udario šamar“, rekla je majka dečaka L. M., Desanka Mirjanić novinarima.
Objašnjavajući novinarima ceo slučaj Mirjanić tvrdi da je naknadno tek po prijavi policiji saznala da je čovek koji je ošamario njeno dete tast vlasnika igraonice te i da u igraonici povremeno radi kao ispomoć.
Vlasnici igraonice tvrde sdruge strane da šamaranje nisu videli, a na pitanja o samoj igraonici kaže da se radi o dopunskoj delatnosti. Vidoje Simeunović, vlasnik tvrdi i da u igraonici rade on i njegova supruga prosvetni radnik.
Kako je čovek koji je udario dečaka često vidjen u igraonici u ulozi kolovna kao animator i izvori iz policije potvrdjuju da se radi o penzioneru Z.M (65) koji nije zaposlen u „Malom grofu“.
Nakon uzetih izjava policija je slučaj prosledila tužilaštvu ,a majka dečaka tvrdi da čak ni izvinjenje od vlasnika igraonice nije dobila i postavlja pitanje koliko zaista znamo o bezbednosti dece u igraonicama?
Po zakonu svaki vlasnik radnje ili preduzetnik može kao dopunsku delatnost otvoriti i igraonicu ili rodjendaonicu što je mogućnost koja je očito iskorišćena u ovom slučaju. Zanimljivo je da zakonodavac nije predvideo kontrolu rada u smislu kadrova koji bi mogli biti angažovani na obavljanju ovog posla, odnosno izgleda da se decom u igraonici može baviti ko hoće.

Igraonica u Valjevu ima nekoliko i cena iznajmljivanja za prosečna tri sata rodjendanske proslave kreće se oko 5000 dinara. Neke od njih imaju prostor za roditelje koji je u sklopu igraonice dok druge pak imaju odvojene prostorije za roditelje. Ko su ljudi kojima roditelji poveravaju decu, nakon ovakvih pokazatelja je veliko pitanje. A da li su sprave koje se nalaze u igraonici prošle testove bezbednosti tek je više nego diskutabilno.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.