Najviše para fudbalerima u trećem rangu takmičenja

imageGrad Valjevo dodelio je 59,9 miliona sportskim klubovima u Valjevu. Od 38 klubova najviše novca opredeljeno je fudbalskom klubu Budućnost Krušik , 10 800 000 dinara.

U 2017.godini sa najviše novca iz gradskog budžeta raspolagaće fudbalski klub Budućnost Krušik kome je komisija za sport dodelila 10,8 miliona dinara. Sledeći klub koji je dobio 10 miliona je KK Metalac. Ovom odlukom praktično je s jedne strane ispoštovan zakon o maksimalnom iznosu koji može biti dodeljen nekom sportskom klubu, a sa druge izgleda da je završena era KK Metalac po pitanju superiornog finansiranja iz gradskog budžeta. Iako 10 miliona dinara nije nikako mali iznos pitanje je koliko će opredeljeni novac pomoći Metalcu u sanaciji dugova koje ima.
Duplo manje sredstava opredeljeno je VK Valjevo 5,2 miliona dinara, a slede FS Valjevo sa 4,8 miliona i Odbojkaški klub VA014 sa 4 miliona dinara. Omladinskom rukometnom klubu Metalac komisija je opredelila 3 miliona , a FK Radnički 2,6 miliona dinara i ženski OK Valjevo 2,5 miliona dinara.. Značajno manje iznose dobili su Plivački klub Valis 1,4 miliona dinara , Šah klub Vladika Nikolaj 1,5 miliona , Vaterpolo klub Valis 1,3 miliona , Savez za školski sport 1,2 miliona dinara koliko je za funkcionisanje dobio i Sportski savez Valjeva .
Svi ostali klubovi dobili su značajno manje iznose.

U najvišem rangu takmičenja kada su u pitanju klubovi iz Valjeva za sada su VK Valjevo, ŠK Vladika Nikolaj i KK Metalac. Slede ih odbojkaši OK VA 014 dok je FK Budućnost Krušik koji je i dobio najviše novca u trećem rangu takmičenja, a FK Radnički u četvrtom.

Opredeljena sredstva trebalo bi po osnovu Strategije o sportu koja se naslanja na Zakon o sportu da zadovolje pre svega kriterijum podmlatka u klubovima i rada sa najmladjima . Sam zakon ne favorizuje profesionalni sport. Da li je baš tako u slučaju opredeljenih sredstva je pitanje za komisiju. U Valjevu je dodela sredstava klubovima uvek bila više politička nego profesionalna odluka pa se može reći da je i ovoga puta komisija ispoštovala bar taj nepisani deo pravilnika o dodeli sredstava.

Pored činjenice da grad dozvoljava besplatno korišćenje svih sportskih objekata klubovima osim 59 miliona sportski klubovi dobiće još devet miliona dinara za posebne programe , odnosno za manifestacije i takmičenja koja budu organizovali u ovoj godini.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.