Krenula kampanja i spotovi

imageZa manje od 24 sata od objave kandidature za predsednka Aleksandra Vučića pojavio se i predzborni spot. Spot je snimljen u avionu i prilično je uzburkao javnost po pitanu poruke koju nosi. S druge strane spot je nalik ukrajinskom predizbornom spotu stim što za razliu od Ukrajinaca gde avion spašava narod , u ovdašnjem spotu stvari pod kontrolom drži predsednički kandidat.

Sada kada se za manje od 24 sata pojavio predizborni spot SNS sa kandidatom za predsedika Aleksandrom Vučićem jasno je da odluke ipak nisu donete onda kada smo to mogli da vidimo na televiziji. Nikakve posebne dramaturgije očito nije ni bilo u realnsti dok je moguće stvar izrežirana za potrebe formiranja javnog mnjenja i usmeravanja ka kandidatu naprednjaka. Poverovati da je visokobudžetni spot sa preko 50 statista snmljen za manje od 24 sata i emitovan, u ovom trenutku je jako teško, gotovo nemoguće. Neki analitičari idu čak toliko daleko da ovu poavu objašnjavaju time da su naprednjaci sve hteli da pojasne ekspeditivnošću.
Ipak sam spot čija se radnja dešava u avionu u kome se pilot i kopilot prepiru kojim će putem, a to je iz daljeg toka spota se vidi noćna mora još uvek aktuelnog premijera konačno treba da pošalje pouku da on zna kako spasiti Srbiju te da jedinstvo premijerskog i predsedičkog mesta jeste jedino rešenje, podelio je srpsku javnost na one koji smatraju da je tako nešto neoprostivo jer se radi o poruci straha i one koji svedoče da se radi o poruci stabilnosti.
Društvene mreže najednom su preplavljene najrazličitiji komentarima u kojima se navodi da je jasno da Aleksandar Vučić gradjanima preti smrću što je nedopustivo , kao što je to napisala Tatjana Vojtehovski na Twiteru do onih koji u komentarima tvrde da je spot odličan te i da jedva čekaju sledeći.
Sledeći?
Upravo tako jer je spot sniman kao serijal gde gledalište biva zainteresovano za samu radnju. Vučić je obučen u opuštenoj kežual varijanti koja pokazuje da se ne razlikuje od naroda kom pripada , njegov izraz lica je smiren čime želi da ulije poverenje, a poruka kristalno jasna. On lagano namešta naočare čime pokazuje da je sve ipak pod kontrolom pa i da je sasvim po svemu običan jer ima manu da podršku govoru traži u gestikuaciji. On je ipak samo putnik kao i ostali u redovma oko njega i sigurno nije savršen. Nakon panike koja zavlada u avionu Vučić kaže :
“Ovo bi mogla da bude najgora noćna mora. Naša zemlja je, kao i ovaj avion, poverena na upravljanje dvojici ljudi. Predsedniku i premijeru. I ako ta dva čoveka vode državu u različitim pravcima, nećemo moći da očuvamo stabilan kur koji trenutno imamo.”
Pilot: “Dobro rečeno”.

image U samom spotu u nekoliko navata se aludira na stabilnost upravo ono što su ankete medju gradjanima pokazale kao potrebu. Želja gradjana da turbulentna vremena ostave iza sebe izvesno je multiplikovana kroz spot gde gledaoce najpre otresi jasno asociraju na nestabilnost potom faza tišine i glas koji je umiruući, opuštena atmosfera u toj meri da su i pilot i kopilot sigurni u put kojim žele da nastave. Stablnost je put kojim treba ići sugeriše cela priča.
U spotu se stabilnost dodatno sugeriše i jedinstvom, rad bez trzavica i kolizija , koji će sprečiti potrese, je saradnja predsednika i premijera. režiser nam zapravo u dvema ličnostima pilota i kopilota već od početka sugeriše kako izgleda nejedinstvo i razlika u mišljenju.
Koliko je koštao spot videće se nakon što kampanja bude završena, al se za sada mora prznati da je mnogo novca dalo bar jedan očit rezultat spot koji se odvojio od svih ostalih sotova predsedničkih kandidata.
Analitičari i stručna javnost tvde da je spot uznemirujući preteći jer šalje poruku da ukoliko Vučić ne bude predsednik nastupa kraj , smrt, ništavilo . Ipak analizom spota bave se oni koji su stručni, a spot je namenjen za gledanje svim gradjanima Srbije u kojoj još uvek imamo zabrinjavajuće procente fundamentalne nepismenosti. Ovaj predizborni spot ne treba da bude predmet analize već poruka glasačkom telu koje nije samo visokoobrazovani kadar, najverovatniji je stav autora.

image Nema sumnje da je ista agencija bila zadužena i za spot Ukrajinaca u kom je situacija gotovo identična sa avionom i propadanjem stim da avion odnosno Ukrajinu spašava narod.
https://www.youtube.com/watch?v=519xSRRgkpQ

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.