Veće usvojilo cenovnik Agrorazvoja

imagePet dokumenata vezanih za rad preduzeća Agrorazvoj usvojilo je Gradsko veće na poslednjoj sednici. Veće je sada praktično prihvatilo cenovnik usluga koje će ovo preduzeće naplaćivati gradu . Neke od usluga koje će se sada plaćati do sada je radila Gradska uprava.

Preduzeće Agrorazvoj nastalo je od ugašene Direkcije za robne rezerve i poljoprivredu grada Valjeva . Cilj osnivanja ovog preduzeća, kako je najavljeno, bio je razvoj poljoprivrede. Novo preduzeće preuzelo je zaposlene pomenute Direkcije i jedno kratko vreme poslovalo kao JP da bi zbog izmene Zakona o budžetskom sistemu grad doneo odluku da ovo preduzeće transformiše u Društvo sa ograničenom odgovornošću.
Kako je grad osnivač ovog preduzeća ostaje obaveza podnošenja planova i programa na odobrenje Gradu Valjevu. Kako Grad ne može da finansira indirektnog korisnika više po zakonu, ovo preduzeće dostavilo je i cenovnik svojih usluga koje je Veće usvajajući program indirektno prihvatilo.

U usvojenom programu se navodi da će ovo preduzeće na zarade zaposlenih potrošiti 4 739 580 dinara što čini 59,24% prihoda, a iz priloženog programa se može uočiti i 600 000 dinara za troškove ugovaranja privremeno povremenih poslova. Ovo preduzeće ima pet zaposlenih uključujući i direktora medju kojima je i šumar bez kog ovo preduzeće ne bi moglo da obavlja poslove staranja o šumama grada. Za troškove putovanja predvidjeno je 80 000 dinara, 100 000 dinara reprezentacije, 170 000 dinara troškovi prevoza zaposlenih od kuće na posao i sa posla kući. Usluge komunikacija predvidjene su u iznosu od 170 000 dinara što praktično znači da će svi zaposleni mesečno moći da potroše na telefon nešto više od 14 000 dinara , a u odnosu na broj zaposlenih 2883 dinara na mesečnom nivou po zaposlenom. Troškovi benzina i maziva planirani su u iznosu od 200 000 dinara, troškovi materijala 100 000 dinara, troškovi neproizvodnih usluga 621 000 dinara. Medju ostalim rashodima su i troškovi osiguranja , popravke, registracija vozila.
Prihode će ovo preduzeće ostvariti na osnovu ispostavljenog cenovnika gradu Valjevu i oni ne mogu biti, kad je grad u pitanju veći od 8 miliona dinara. Ovo preduzeće ima pravo pružanja usluga trećem licu što će se valorizovati kao samostalni prihod preduzeća kojim će isto raspolagati.
Ovo preduzeće dostavljenim cenovnikom obuhvatilo je pripremu i realizaciju programa mera podrške za sprovodjenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, pripremu i realizaciju programa upravljanja stočnim fondom grada, ali i pripremu i realizaciju programa gazdovanja šumama grada Valjeva.
Šumama se do sada u Valjevu niko nije ni bavio pa je grad do sada uradio katastar šuma koje poseduje, ali se ovo preduzeće šumama neće moći baviti sve dok ne bude najpre uradjena, a potom usvojena na Skupštini osnova korišćenja šuma, što je dokument koji obuhvata period od 10 godina, koji se nakon toga šalje ministarstvu poljoprivrede i nadležnim institutima kako bi iz njega mogli biti izvedeni planovi. Za sada se najavljuje i sanitarna seča šume na Divčibarama kako bi konačno bila uklonjena obolela stabla i zaustavljeno širenje potkornjaka. U ovom slučaju praktično preduzeće Agrorazvoj D.O.O. će raspisati tender za izvodjača radova, s obzirom da grad konačno ima čekić stabla će moći da budu propisno obeležena potom kubicirana, a o sudbini posečenih stabala odlučiće grad jer se radi o gradskoj imovini. Za ovu uslugu Agrorazvoj će ispostaviti fakturu gradu.
Agrorazvoj upravljaće stočnim fondom grada odnosno nastaviće nekadašnji posao Direkcije za robne rezerve davanja stoke zanavljačima, ali ovoga puta pod drugim nazivom, subvencije.
Postojanje i poslovanje ovog preduzeća grad će koštati 8 miliona dinara, dok je grad na poziciji poljoprivrede gde se nalazi izmedju ostalog i protivgradna zaštita predvideo 32 miliona dinara. Od ovog novca 16 miliona predvidjeno je za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje.
Iako nije lako razumeti sve što je zamišljeno ovakvom transformacijom preduzeća jedna činjenica je nadasve zanimljiva. Naime u Proceni finansijskih pokazatelja ovo preduzeće navodi da je u 2016. godini za operativne troškove poslovanja ostvareno 4 474 000 dinara, a da je najveća ušteda ostvarena na poziciji zarada u na kraju realizovanom iznosu od 3 370 000 dinara. U planu za 2017 godinu po nosnovu zarada zaposlenih Agrorazvoj treba da potroši 4 739 580 dinara.
Kako, kad je na snazi zabrana zapošljavanja, a država nije najavila povećanje zarada u javnom sektoru u iznosu kojim bi mogla biti realizovana navedena sredstva?

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.