Narodna kuhinja i u 2017 zadržava standarde rada

imageGrad Valjevo opredelio je I za ovu godinu istu sumu novca 11 710 000 dinara, za funkcionisanje narodne kuhinje. U valjevskom Crvenom krstu kažu da će ukoliko ne bude velikog skoka cena namirnica ova suma biti dovoljna.

Za razliku od Narodnih kuhinja  po Srbiji koje rade samo devet meseci u godini , valjevska narodna kuhinja radi tokom cele godine i obezbedjuje obrok za 500 korisnika. „ Mislimo da će ova suma novca biti dovoljna , radićemo po ustaljenom principu kao i prošlih godina . Jedino što bi plan moglo da poremeti jeste da cene namirnica odu  mnogo naviše tada bismo bili u problemu , ali za sada nema najva da bi tako nešto moglo da se dogodi“, kaže Miroslav Djukić sekretar valjevskog Crvenog krsta.
Pored iznosa koji opredeljuje Grad Valjevo valjevskom Crvenom krstu pomaže i republički Crveni krst. „ Mi od njih dobijamo normativ za samo devet meseci u godini i nešto niži prosek recimo 80 grama mesa po obroku. Mi radimo svih 12 meseci i normativ nam je konkretno za meso viši i do 120 gr po obroku. Dakle mi moramo praktično za četiri meseca da obezbedimo obroke iz sopstvenih sredstava. Jun, jul i avgust su meseci kad mi jedini u Srbiji radimo“, kaže Djukić.
I pored niskih temperatura i otežanih uslova rada Crveni krst ovih dana redovno doprema obroke i organizuje podelu. Korisnici kuhinje dolaze takodje redovno, a samo jedan dan izmedju Nove godine i Božića nešto manji broj korisnika došao je po svoj obrok.
„Za praznike smo im obezbedili takodje obroke i to tako što smo im podelili po dva obroka i za Novu godinu i za Božić . U pitanju su gotova jela koja smo im podelili da bi imali hranu i za praznike. To nas je koštalo 240 000 dinara i taj novac dali smo iz sopstvenih sredstava. Znate i njima su praznici kao i svima“, objašnjava Djukić.

Narodna kuhinja i u ovoj godini obezbediće obroke za 500 korisnika čija se samo struktura menja s obzirom da jedni bivaju brisani sa spiskova , a drugi dodati. O spiskovima korinsika odlučuje Centar  za socijalni rad.

S.V.   

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.