Ipak bez pomoćne policije

imageNacionalni mediji prenose da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio da je Vlada Srbije stavila van snage uredbu o pomoćnoj policiji, samo dva dana posle usvajanja tog akta.

List Politika piše da je Vlada Srbije ukinula uredbu o formiranju pomoćne policije koja je važila samo dva dana (na snagu je stupila u subotu), ali za to vreme izazvala je velike polemike u javnosti zbog insinuacija o eventualnoj zloupotrebi ovakvog vida policije. Ukidanje ove uredbe najavio je ujutru ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, gostujući na RTS-u.

„Postoji 12 godina, a svi kažu da je štetna i mi ćemo kao vlada ukinuti tu uredbu i neće biti formiranja bilo kakve pomoćne policije”, rekao je Stefanović pre sednice vlade na kojoj je doneta ova odluka.

Podsetimo, pomoćnu policiju Stefanović je pomenuo 27. decembra na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu, kada je rekao da će „oni koji su ranije završili KPA kroz instituciju pomoćne policije moći da budu angažovani u MUP-u već naredne godine”. Međutim, Stefanović je poručio mladim ljudima iz Kriminalističko-policijske akademije da, nažalost, zbog pritisaka koje vrše Saša Radulović, Dveri i DS, MUP neće biti u mogućnosti da ih zapošljava.

Upravo su najoštriji u osudi zbog ove uredbe bili Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Dosta je bilo. Međutim, krajnje je neobično da vlada ukida uredbu zbog pritisaka opozicionih stranaka. Upitan zašto podleže tom pritisku, ministar je rekao da je prejaka hajka koja se vodi protiv vlasti „ne samo od tog dela opozicije već i nekih medija”. Kazao je da ih „predstavljaju kao monstrume” i da se, u vezi sa uvođenjem pomoćne policije, stvorila hajka iz nepoznatih razloga. Ta hajka je, dodao je, očigledno usmerena na to da stvore napetu klimu kojom treba da se sugeriše da vlada ili MUP hoće da naprave nešto što je nakaradno, nepotrebno ili štetno,prenosi Politika.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.