Andrić u problemu, nepouzdana služba i računi

imageDirektor Poleta Ljubinko Andrić kaže da su najurgentniji problemi ovog preduzeća rešeni. Ipak sam Andrić nije mogao da odgovori na pitanja o finansijskoj situaciji u preduzeću jer kako kaže već duže od mesec dana te podatke traži od šefa računovodstva i ne dobija ih.

„ Bez ikakve skromnosti mogu da tv rdim da smo urgentni problem higijene na našim pijacama rešili.To smo sada podigli na jedan viši nivo. I to i stalno zaposleni i oni koji su angažovani preko agencije su ispoštovali. Minus nam je bio tri miliona nenaplaćena potraživanja 10 miliona ja sam svoj rad pravio na bazi 12 meseci. U ova tri meseca morali smo da imamo ulaganja . To je moralo da bi se video efekat svega“, kaže Andrić.
On objašnjava da je zahvaljujući iscrtavanju žutih traka na robnoj pijaci moguće kretanje dostavnih vozila . Andrić tvrdi da mogu da prolaze ceo dan , ali da ne mogu da parkiraju.
U obraćanju medijima Andrić je istakao da ima odličnu saradnju sa predstavnicima zakupaca koji mu i sugerišu šta je to što im je neophodno.
„Kolubarko , naš sajam je zaživeo. Zaživeo u tom delu da imamo zakupaca sve više svaki put, jedina dilema je oko samog datuma jer postoji navika da zakupci idu tih dana u Šopiće, ali koncept nam je najvažniji.Higijena , putokazi, tezge besplatne , to je važno. Sva trgovina sirom iz Vitkovićeve je prestala i preseljena na kvantaš“, kaže Andrić.

image Upitan za radove na pijaci na Divčibarama Andrić  kaže  da su radovi započeti , ali ne i zav ršeni.Pijaca na Divčibarama koja je bila u nadležnosti TO u aprilu mesecu predata je Poletu, po saznanjjima Vamedie tada su doterane tezge i pijaca osposobljena. „ Mi smo smatrali da i mi treba da damo doprinos naporima koje ulažu zamenik gradonačelnika i gradonačelnik po pitanju pijace. Uradili smo neke gradjevinske radove i za buduće vreme su nam ostali betonski radovi. Skinut je deo humusa iskopane rupe po krajevima i od pravca barake Vidraka pravimo ulaz. Tezge smo složili koliko je moguće. Nismo izlili stubove jer je koncepcija da to sve bude montažno. Stubovi sa tendom koja je sa strane i providna, a unutra drvene tezge“, objašnjava Andrić.
O samim finansijama nije mogao da govori jer kako kaže ne zna baš sve . Po nezvaničnim informacijama do kojih je vamedia došla radovi bi na samom kraju trebalo da u ukupnom iznosu koštaju oko 1,7 miliona dinara , a za sada je izvodjač radova bilo preduzeće Piramida.
„treba opština da plati geometre i da iz vlasništva opštine to nama predje . Mi gazdujemo time , ali ne i faktički. Administarcija je spora. Taj VC gore koji je ružan i nepristojan biće uradjen lepo , muški ženski. Tačno je da smo posekli drva tu , ali bila su trula , nije bilo zainteresovanih za te borove. Nama je BS projekt to radio , jer borovi su bili truli i to je moralo da se skloni , e oni će nam biti zaduženi i za rasvetu da nam urade“, informacije su o pijaci na Divčibarama koje je saopštio direktor Andrić.

Na pitanje Vamedie koliko je naplaćeno potraživanja Andrić kaže da nema pojma. „Smešno jeste , ali ću vam reći, ja to ne znam, nemam pojma. Moja pravna služba i finansijska skroz različito“, odgovara Andrić. Na ponovljeno pitanje kako je to moguće Andrić kaže:“ Nemam podatke, eto lepo i ja sam se iznenadio. Ovde je svesno napravljena jedna organizacija firme gde su tri bitne stvari ispuštene i neuvezane. Evo ja ovde imam ugovore koje su pravili naplatači, nijednog telefona. Ja sam telegramom morao da obaveštavam ljude o stanju duga. Nema zato što je bilo dozhvoljeno da oni prave ugobvore , a njima odgovaralo da nema telefona. I ja sad moram da pošaljem opomenu pred tužbu svakom zakupcu tezge. To me košta me  200 dinara telegramski. Ja ostajem pri stavu da novembar i decembar niko neće ostati dužan , sve ćemo tužiti . Oni preostali , onih sedam miliona daćemo reprogram. Ali problem mi je što skidanje podataka iz fiskalne kase i knjigovodstveno ništa se ne slaže, nije povezano, ni to ni računovodstvo. Šta ću ja sad moram to da radim. Ako sve ja moram da radim sve ću otpustiti“.

Na konstatciju da svi izvedeni radovi uključujući iscrtavanje, radove na pijaci na Divčibarama, angažovanje 14 zaposlenih preko Omladinske zadruge i njihovo opremanje iziskuju trošak pitanje je bilo i da li 700 000 dinara koje je Andrić pomenuo na prethodnoj konferenciji za novinare kao dobit pokrivaju sve rashode?
„ Još uvek ne može da me isprati računovodstvo, nemam informaciju.imam pšroblem , sabotažu šefa računovodstva. Mesec dana čekam da mi se prebace podaci iz njegovog računara u moj , neće čovek. Ja onda pozovem programera i uzmem mu računar. Znate ja ne mogu da angažujem privatnu agenciju da mi uradi završni.jer, evo vidite, kupim pikap , treba nam , nama gospoda iz budžeta kažu ne može tako i u pravu su . Dobro kažem ja pošto kupili pšo to prodali , ali gde je problem ? Kaže šef računovodstva ja ne znam da uradim račun. I tako mesec dana. I ovi što su protiv mene oni su išli na to da mi se ne usvoji program poslovanja, ali su se prevarili“, kaže Andrić.

image On potom objašnjava da je tačno da je napravio troškove zbog radova , ali i da te troškove treba računati na nivou od godinu dana na koliko je kako kaže, i sam postavljen. „ Ja se ne ograničavam kalendarskom godinom bez obzira na zakonske obaveze. Evo ovo što sam iscrtao to još nije gotovo. Taj ugovor sa Zebrom traje dok ne završim posao.Govore da ja trošim novac, nisam , ja sam radio domaćinski u korist ove firme, ali na godinu dana“, objašnjava Andrić.
Kako je medju odbornicima na sednici Skupštine bila aktuelna priča da Andrić neće moći da isplati plate Vamedia je postavila pitanje da li direktor može garantovati isplatu zarada?
„Sto posto garantujem. Ja kad ne budem mogao ja ću sazvati sve i sam otići da čuvam ovce. Evo ja imam neki podatak da imam na računu 2,8 miliona dinara . ne znam koliko imam danas , ali poslednji podatak je takav“, bio je decidan Andrić.

Po njegovim rečima dugovanja prema Poletu su deset miliona dinara, tri miliona dinara duguju tri najveća dužnika. Angažovan je advokat , ali kako kaže Andrić nema velikog efekta:
„Nisam planirao gubitak , al dal će biti ili neće videćemo. Nama je dnevna naplata 99% , ako to uspemo bićemo u plusu. Ipak dok ne vidim papire ne znam da vam kažem. Računovodstvo ima duplu dokumentaciju, evo imam račune bez IOS-a . A oni IOS pišu ručno, a sad svi koriste računar, oni ne znaju. Ja ne mogu da dodjem do podataka u računovodstvu“.
Kako je Skupština usvojila novi Statut preduzeća biće uradjen ai nova sistematizacija pon kojoj je predvidjeno 27 radnih mesta. Viškovi su po mišljenju direktora u većini službi.
„Imam ja ove sa fakultetom , ali ja ću njima ponuditi da budu čuvari i redari. Svi su prihvatili sa četvrtim stepenom da budu naplatači. Ja ne mogu da izmišljam radna mesta . Sad imam 33 , ali ne treba mi više od 30“, zaključio je Andrić.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.