RFZO čak povećao sredstva Bolnici I nije odgovoran za obustavu operacija

imageRepublički fond za zdravstveno osiguranje uputio je dopis Vamediji u vezi informacije o obustavi redovnog programa operacija u Opštoj Bolnici Valjevo u kom navodi da je RFZO čak povećao sredstva Bolnici pa stim u vezi ne može biti odgovoran za novonastalu situaciju .

RFZO nije smanjio sredstva Opštoj bolnici u Valjevu već ih je povećao, navodi se u Dopisu Vamediji od strane RFZO. U Dopisu koji potpisuje Nemanja Veliić PR RFZO-a praktično se potvrdjuje ranije pisanje Vamedie da je kontrolom RFZO u Opštoj bolnici utvrdjen niz nepravilnosti u radu I nenamenskog trošenja sredtava:
“Republički fond za zdravstveno osiguranje napominjemo sledeće:
– Da Opštoj bolnici Valjevo nije smanjio sredtva za sanitetski materjal, već je Pravilnikom i izmenama i dopuni Pravilnika o ugovaranju za 2016. godinu, na koji je saglasnost dalo Ministarstvo zdravlja, a imajući u vidu ograničena sredstva u Finansijskom planu Republičkog fonda Opštoj bolnici Valjevo uvećao sredstva za sledeće naknade: za lekove preko 5 miliona dinara, za ugradni materija preko 16 miliona dinara. Sredstava za plate i prevoz, za energente i ishranu bolesnika smanjena su shodno realnim potrebama, a na osnovu dostavljenih podataka od strane same zdravstvene ustanove;
– napominjemo da je OB Valjevo shodno zaključenom ugovoru u obavezi da osiguranim licima obezbediti potrebne lekove, medicinska sredstva, implantate i medicinsko – tehnička pomagala koja su utvrđena kao pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja;
Republički fond ističe da je u 2016. godini, u OB Valjevo izvršio kontrolu namenskog trošenja prenetih sredstava po Ugovoru za period januar – juni 2016. godine i utvrdio da je OB Valjevo nenamneski utrošio sredstva u ukupnom iznosu od preko 36 mioliona dinara, a najveći iznosi su se odnosili na :
– isplatu uvećanih plata zbog prekovremenog rada zaposlenih suprotno zakonu i znosu od preko 3 miliona dinara;
– nenamenski utrošena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu u iznosu od oko 4 miliona dinara,
– nenamenski utrošena sredstva za materijalne i ostale troškove u iznosu većem od 5,2 miliona dinara,
– nedostajuća sredstva na poziciji energenti za avansno preneta sredstva u iznosu od preko 21,5 miliona dinara,
– nenamenskog trošenja sredstava za troškovi lekova i medicinskih sredstava za lečenje pacijenata koji nisu osigurana lica u iznosu od preko 1,5 miliona dinara i dr.”
Opšta bolnica u Valjevu donelča je odluku kojom se u decembru obustavlja redovan program operacija zbog nedostatka sredstava za sanitetski materijal. Iz svega navedenog može se zaključiti da je Opšta bolnica imala odgovarajuću finansijsku podršku Fonda u radu .Ako je već Fond odgovorno uradio svoj deo posla, ko nije?
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.