Ponovo suficit od 400 miliona dinara

imageGrad Valjevo i 2015 godinu završio je sa suficitom od 400 miliona dinara. Generalna ocena koja se mogla čuti na Veću, stim u vezi , bila je da to nije za pohvalu. Nekadašnja opozicija koja je suficit prošle godine kritikovala sada je vlast, a suficit je ponovljen.

Član Gradskog veća Borisav Radojičić prvi se na sednici Veća osvrnuo na činjenicu da grad ovu godinu završava sa suficitom od 400 miliona dinara.“ To je po mojoj oceni loše. To se mora strateški rešiti da se ne ponovi u ovoj godini. Budžet se mora realizovati , sredstva treba da se koriste.Bolje da imamo deficit, ako je to rezulatat kapitalnih investicija i dobrobiti za gradjane“, rekao je Radojičić.

image Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić danas je rekao da sama izrada budžeta nosi sobom izvesna ograničenja.“Manjkavost izrade ove priče je da nam se dogodi da smo ponovo u suficitu, što je drugi put za redom u iznosu od 400 miliona dinara.Ovaj suficit pokazuje nas u Srbiji kao grad koji je bogat, a to nije tako. Ovaj suficit nema opravdanja , ali je budžet za 2017 godinu tako pravljen da nam se taj suficit više ne desi.“, objasnio je Jeremić.
Po njegovim rečima, kritika upućena rebalansima budžeta praktično ne stoji jer rebalansi rešavaju tekuće probleme na koje se nailazi u izvršenju budžeta.
„ Bolje je da imamo što ranije više rebalansa i vidimo kako da se neki projekti realizuju .Kako da realizujemo neke druge projekte, ako recimo nemamo podršku na koju smo računali za neke projekte. Rebalans ima smisla u toku godine , ali nema u oktobru jer šta možemo da realizujemo u zimskim mesecima, a do kraja godine? Ništa. Rebalansi moraju da budu smeliji. Nema opravdanja za suficit“, ponovio je Jeremić.

SNS koji je sada u vlasti prilično je kritikovao prošlogodišnji suficit gradonačelnika Stanka Terzića, ali se sada niko od članova ove partije u Veću na suficit nije ni osvrnuo. Umesto toga govorili su manjinski partneri, SPS.
Za očekivati je da se na sednici Skupštine na suficit osvrnu pripadnici opozicije, a Demokratska stranka u nekoliko navrata do sada na svojim konferencijama kritikovala je nedostatak ideja, odustajanje od realizacije i kako su navodili, nesposobnost vlasti da upravlja investicijama.
Sada vlast najvljuje drugačiji način trošenja sredstava iz budžeta i kako je rečeno sistemski budžet za 2017. godinu pa rezultati ostaju da se vide.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.