Četvrti rođendan Centra za VTO

imageCentar za vantelesnu oplodnju valjevske bolnice slavi svoj četvrti rođendan. Iako najmlađi državni, valjevski Centar za VTO nije najmanji, a to pokazuju i impresivne brojke – 203 rođene bebe iz „epruvete“ za četiri godine postojanja.

„Do našeg trećeg rođendana na svet su došle 103 bebe začete u našem centru, a između tog i ovog rođendana rodilo se još 100 beba. To govori da smo postali iskusniji, da smo uvodili nove procedure u radu i da smo na kraju bili bolji i uspešniji. Tokom ove godine primili smo 300 parova iz cele Srbije sa problemom steriliteta, uradili više od 300 aspiracija i preko 40 procedura iz odmrznutih embriona. I dalje smo najmlađi državni centar u Srbiji, ali nismo najmanji, već među vodećima po broju urađenih procedura“, priča dr Branko Budimirović, šef Centra za VTO.
Po njegovim rečima, valjevski Centar za VTO raduje se konkurenciji jer RFZO više parove sa problemom steriliteta ne šalje samo u pet državnih, već i u 11 specijalnih privatnih bolnica. U Valjevu, međutim, i dalje ne postoji lista čekanja, ali dr Budimirović, s obzirom na povećan obim posla i sve više zainteresovanih parova, apeluje na nadležne da valjevski Centar za VTO ojača kadrom – sa po dva lekara i embriologa i najmanje jednom medicinskom sestrom.
„Naše 203 bebe su buduće 203 porodice. Od početka primenjujemo proceduru vantelesne oplodnje iz odmrznutih embriona, tako da je 10 odsto beba od ove 203 rođeno na taj način. Izuzetno smo srećni i što smo ove godine dobili bebu i preko okeana, u Majamiju u SAD, od Amerikanke udate za Srbina, koji su nas kontaktirali mejlom saznavši za naš rad i rezultate i poželeli su da vantelesnu oplodnju urade kod nas“, kaže senior embriolog Milica Krstivojević.
Ove godine, inače, najviše beba iz „epruvete“ začetih u Valjevu rodilo se u Beogradu, čak 36. Slede Valjevo sa 18 i Šabac sa 12 mališana. Od ukupnog broja beba začetih u Centru za VTO bolnice u Valjevu, rođeno je 107 dečaka i 96 devojčica. Tristota beba očekuje se u sledećoj godini.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.