Problem zagadjenosti vazduha se mora rešiti

imageZaštita životne sredine i izveštaj o stanju zagadjenosti vazduha u Valjevu bila je tema medju valjevskim odbornicima oko koje se vodila rasprava. Čuli su se predlozi, ali i ozbiljni podaci.

Dr Zoran živković je izneo podatke istraživanja u poslednje tri ggodine po kojima je 2013. godine stepen zagadjenosti bio 74 mikrograma po m3 , broj obolelih od kancera te godine iznosio je 53, broj obolelih od opstruktivnih bolesti pluća 90. Podaci iz 2014. godine pokazuju da je stepen zagadjenosti bio 76 mikrograma po m3, broj dana sa prekoračenjem vrednosti 162, broj obolelih od kancera 63, a od opstruktivnih bolesti pluća 108. Podaci iz 2015. godine govore da je stepen zagadjenosti iznosio 73 mikrograma po m3 broj dana sa prekoračenjem 174, broj obolelih od kancera 84, a broj obolelih od opstruktivne bolesti pluća 192.
Odbornik DS-a Duško Rakić skrenuo je pažnju na potrebu postojanja akcionih planova u rešavanju problema zagadjenja.A potrebu o promeni enerenta za Toplanu i širenju toplovodne mreže istakao je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
“ Potrebno je da se formira Radna grupa koja će se baviti i nadzorom i radom na ovom problemu. Problem u gradu je energent ugalj koji EU već napušta kao energent , a kod nas je itekako zastupljen. Mi ne možemo nijednog gradjanina naterati da se priključi na toplovod ako mu je cena previsoka. Mi moramo da promenom energenta u Toplani priključenje gradjanima učinimo pristupačnim. zašto bi se neko priključio ako ga sopstveno grejanje košta mnogo manje“, rekao je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
Odbornik SNSa Milan Marković predložio je da se razmisli o dovodjenju gasa s obzirom da postoje indicije da će biti uradjen put M4.Lubinko Radović iz Pokreta Dosta je bilo izneo je predog da se oformi registar zagadjivača pa i da se izveštaj redovno dostavljaju Skupštini kako bi mogla da postupa stim u vezi.
Dr Saša Žunjić inormisao je Skupštinu da suspendovane čestice imaju akumulacioni efekat. „To znači da ovo o čemu sad govorimo tek treba da dodje na naplatu. Bolesti puća su gotovo u rangu karcinoma nemojte misliti da tu ima velike razlike. Kažu briga o zaštiti životne sredine košta, pa pogledajte koliko košta preko 600 teško obolelih koji ne mogu da rade , a možda izdržavaju porodice. Zato za rešavanje ovog problema treba ukjučiti i Republiku jer i njih košta sve ovo. Treba pronaći zajedničke projekte koji rešavaju ovaj problem“, rekao je Žunjić.
Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović konstatovao nje da su pokazatelji porazni , ali tačni. “ Tačno je verujem da živimo u Černobilu i sve što je rečeno je tačno. Ali postoje neke stvari na koje ne možžemo da utičemo. Pa evo Krušik cele godine koristi neke energente , ali ne možemo to sad ukinuti jer naši sugradjani tamo rade. Ovde sse čulo da suspendovane čestice u bolestima pluća učestvuju sa 14% , ali šta je sa onih 86%? Koliko na to možemo da utičemo? Postoje neke stvari koje mi ne možemo , ali postoje i one koje možemo i koje treba da uradimo i ja ću zaista biti zagovornik projekata i Strategije smanjenja zagadjenosti u narednoj godini“, rekao je Gvozdenović.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.