Skupština usvojila i treći rebalans

imageSkupština grada danas razmatra 22 tačke dnevnog reda.Do sada usvojen treći rebalans i izveštaj o izvršenju budžeta. Na Skupštini ponovo tema brana Rovni.

Skupština grada usvojila je izveštaj o izršenju budžeta grada za period januar-septembar 2016. godine. kako se moglo čuti u razmatranom periodu ostvareni su prihodi u iznosu od 1 834 156 539 dinara pri čemu najvveći deo prihoda dolazi o osnovu poreza ki to u najuveo9j meri poreza na zarade, 40,17%
Na rashodnoj strani realizovano je 1 636 629 000, pri čemu rashodi za zaposlene čine 24,9% ukupnih rashoda. Iz svega iznetog izveden je i zaključak da je izvršenje budžeta u predmetnom periodu bilo 67,61%.
odbornik DS-a Slobodan Pavlović informisao je odbornike da je trenutno na računu grada 461,4 miliona dinara. “ Jasno je da ova sredstva ne mogu biti utrošena do kraja godine. Zato predlaem da sada kada se radi budžet za narednu godinu primenimo strateški način investiranja kako ne bismo imali ovakvu realizaciju i dosta neuradenih stvari koe smo moi da uradimo“, rekao je Pavlović navodeći da je od trenutno novca na računu mogao biti uradjen vodovod Brankovina.
Snežana Spajić iz Pokreta Dosta je bilo konstatovala je za govornicom da je očita vro niska realizacija budžeta i navela sve pozicije na kojima nije došlo do predvidjene realizacije, što iz njenog izlaganja jasno navodi na činjenicu da gotovo nema pozicije u budžetu koja je u potpunosti realizovana. “ Povećana je ispata iz tekuće budžetske rezerve sa 47 na pedeset i više miliona dinara. Budžet treba praviti prema planovima i programima ubuduće kako ne bismo imali ovakve rezultate“, rekla je Spajić.
Skupština je usvojila i treći rebalans , a u obrazloženju rebalansa načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović objasnila je da je do rebalansa došlo zbog izmena Zakona o budžetskom sistemu kojim se brišu indirektni budžetski korisnici što znači da se u budetu ne mou panirati zarade za one koi su do sada na to po ovom osnovu imali to pravo. „Sve lokalne samouprave u Srbiji imaju obavezu ovog rebalansa i mi smo izvršili usaglašavnje sa zakonom . Mi imamo dva preduzeća Direkciju za urbanizam i Direkciju za zemljotres koje više ne mogu biti finansirane na isti način“, rekla je Stojanović.
Duško Rakić DS konstatovao je za govornicom da je u okviru drugog rebalansa moglo biti uradjeno sve što predvida treći jer su činjenice oko indirektnih budžetskih korisnika bile poznate . “ Bile su poznate još prošle godine, ali nisu konstatovane u pravljenu budžeta zato nemojte napraviti iste greške sada kada radite budžeta 2017. godinu“, poručio je Rakić.
Opozicija je generalno u Skupštini navela primedbe na loše planiranje budžeta.
Zaštita životne sredine ponovo je u Skupštinu vratia priču o akumulaciji Rovni. Pa se za govornicom mogla iznova čuti priča o interesima, studijama i slično, gotovo sve ono što je u više navrata do sada analizirano. Odbornik SNSa Milan Marković za govornicom je konstatovao da je došlo do promene smera ruže vetrova i izmedju redova za to optužio branu Rovni. Skupština će danas razmatrati i izveštaj o stepenu zagadjenosti vazduha.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.