Nema planova i stručnog kadra

imageZbog prelaska Direkcije u Upravu i prenosa poslova na istu podvučena je crta na realizovane radove  Direkcije. Kako je do kraja godine ostalo mesec i po dana smanjena su predvidjena sredstva na odredjenim pozicijama koje nisu u potpunosti realizovane.
Nedostaju planovi i stručni kadar, bila je  konstatacija Veća.

Član Gradskog veća Borisav Radojičić dao je načelnu ocenu u kojoj je rekao da je dosta sredstava ostalo neiskorišćeno. „ Moja je procena da je dosta sredstava ostalo neiskorišćeno i to posebno na izradi projekata. To znači da ćemo se mi u sledećoj godini susresti sa jednim ozbiljnim problemom jer sve za šta su postojali projekti je uradjeno pa nam preostaje da 2017. godinu prvo koristimo za izradu projekata pa tek onda mogu uslediti radovi. Takodje ovde je još jedna cifra  jako bitna , a to je da je vrlo malo sredstava utrošeno na vodosnabdevanje. To znači da sledeće godine moramo voditi računa da ako opredelimo sredstva za neke radove oni budu ostvareni sa 80% ili 90% , a ne sa 10% kao u ovom slučaju“, rekao je Radojičić. On je i dodao da se u sledećoj godini mnogo više pažnje mora posvetiti sredstvima opredeljenim za zaštitu životne sredine s obzirom na činjenice iznete na predhodnoj sednici o aerozagadjenju.

image Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić složio se sa Radojičićevom ocenom po pitanju planova , ali i naveo da će u sledećoj godini sve to biti mnogo efikasnije spajanjem dva odeljenja. „ Stoji činjenica da je tu malo uradjeno i imamo mnogo problema vezanih za planove. Što se tiče JKP „Vodovod“ ja moram ponovo da apelujem . Mi imamo mnogo malo stručnog kadra u javnim preduzećima. Katastrofalno. „Vodovod“ ima samo jednog inženjera koji može da projektuje . Samo jednog.  Pa imamo situaciju da 18 puta u programu imamo Kamenicu , ne zato što nema para nego što u Vodovodu ne znaju šta je problem. Taj problem postoji već 15 godina i niko ga ne rešava. Što se tiče Direkcije tu imamo kašnjenja na odredjenim tenderima, raspisivanju odredjenih tendera pre svega za planiranje . Direkcija je raspisala tendere za izvodjenje i tu je problem izvodjača kog dobijemo , recimo Radjevo selo tek pre mesec dana počeli radovi , a ugovor sklopljen pre četiri meseca. Još jednom zaista podvlačim malo imamo stručnog kadra koji može da odgovori na tražene zadatke. Moramo više ići na konkurse i javne nabavke u projektovanju i izvodjenju tako da nam je to jedino rešenje“, rekao je Jeremić.  
 
Za finansiranje komunalne izgradnje kao i za održavanje objekata komunalne infrastrukture pomenutom izmenom smanjena su sredstva sa planiranih 896,3 miliona dinara na iznos od 623,7 miliona dinara.
Ovom izmenom obuhvaćeni su planirani radovi na održavanju i izgradnji zaključno sa 30. novembrom ove godine.
Izmenom su ukupna ulaganja u vodosnabdevanje smanjena za 50,8 miliona dinara, sredstva za javnu rasvetu smanjena su sa planiranih 85,4 miliona za 14,1 milion dinara. Planirana sredstva za izvodjenje radova u industrijskoj zoni smanjena su na iznos od 9,1 milion dinara.
Zbog manjeg plana radova ukupna sredstva za razvoj turizma ovom izmenom programa smanjena su sa planiranih 5,7 miliona na iznos od 920 000 dinara.
U okviru ulaganja u putnu infrastrukturuukupni troškovi za održavanje i izgradnju ulica smanjeni su sa planiranih 245,2 miliona za 25% na iznos od 183,1 milion dinara. Troškovi za izgradnju i održavanje puteva smanjeni su sa 166,1 milion na iznos od 127,5 miliona dinar.
Planirana sredstva za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda ovom izmenom su smanjena sa 50,3 miliona dinara na 39,6 miliona dinara.Za izgradnju Osnovne škole Milovan Glišić opreedeljeno je dodatnih 31 milion dinara.
Zbog mannjeg plana radova na poziciji izgfradnje  i rekonstrukciji objekata od opšteg značaja  za sprovodjenje aktivnosti na razvoju sporta i omladine sredstva su sa predvidjenih 57,9 miliona smanjena na iznos od 39,6 miliona dinara.
Ovom odlukom praktično je obuhvaćeno sve što Direkcija treba da izmiri kao svoje obaveze zaključno sa 30. novembrom dok će  preostala rezervisana  sredstva biti prebačena gradu kako bi se nastavila realizacija započetih i već ugovorenih radova.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.