Lični pratilac samo za sedmoro dece

imageU decembru prošle godine Skupština je donela odluku o socijalnoj usluzi „Lični pratilac deteta“. Godinu dana nakon donošenja odluke ovu uslugu može da koristi samo sedmoro dece. Pružalac usluge je Društvo za cerebralnu paralizu u Valjevu za iznos od 2,3 miliona dinara.

Grad Valjevo u decembru prošle godine proširio je obuhvat socijalnih usluga koje se finansiraju iz budžeta grada uslugom lični pratilac za svu decu kojoj je ta usluga potrebna. Nakon toga na osnovu rešenja gradonačelnika u to vreme Stanka Terzića , grad je učestvovao u sufinansiranju programa od javnog interesa u oblasti zaštite lica sa invaliditetom u 2016 godini „Sigurni kroz život zajedno“ sa iznosom od 242 000 dinara. Navedenim programom Udruženje roditelja dece, omladine, odraslih sa smetnjama u razvoju „Zagrljaj“ Valjevo prijavilo se na konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa od javnog interesa u oblasti zaštite lica sa invaliditetom u 2016 i predvidjena je obuka polaznika za pružnje usluge „Lični pratilac deteta“. Obuku je pohadjalo 30 polaznika od kojih je 21 polaznik položio i dobio sertifikat.
Grad Valjevo je potom sproveo postupak javne nabavke za navedenu uslugu u avgustu ove godine , ali nije pristigla nijedna ponuda koja je ispunjavala uslove.
Postupak javne nabavke pokrenut je ponovo prvog septembra ove godine kada je i izabran pružalac usluge Društvo za celebralnu paralizu iz Valjeva i zaključen ugovor za pružanje pomenute usluge.
Predmetnim ugovorom su definisane obaveze naručioca i pružaoca usluga i zaključeni ugovor ima važnost deset meseci s obzirom da je ova usluga vezana za školsku godinu. Pružalac usluge se obavezao da obezbedi sedam ličnih pratilaca.
Prema postpisanom ugovoru i sprovedenoj javnoj nabavci obaveza grada je da pružaocu usluge za jednog ličnog pratioca plati iznos za deset meseci 266000 bruto , a za stručnog radnika koji je i koordinator usluge 436000 dinara bruto.
Odlukom o budžetu za 2016 godinu za ovu usluigu je predvidjeno izdvajanje od 2,3 miliona dinara. Priznavanje prava na uslugu sprovodi se po postupku utvrdjenom Odlukom o socijalnoj zaštiti u gradu Valjevu. Nakon okončanja postupka pred Centrom za socijalni rad korisnik usluge dobija uput kojim se obraća pružaocu usluge –Društvu za celebralnu paralizu koje mu odredjuje ličnog pratioca.
Zanimljivo je da je na javnoj nabavci Društvo za celebralnu paralizu konkurisalo sa iznosom samo dve hiljade nižim od maksimalnog, odnosno od predvidjenog budžetom. Još je zanimjivije da je u trenutku donošenja takve odluke pomoćnik gradonačelnika bila Svetlana Beljanski inače član pomenutog Društva .
U pomenutom Ugovoru sa Gradom ne navodi se ko je koordinaor usluga odnosno lice koje će prihodovati 436 000 dinara za deset meseci u bruto iznosu.
Ali i ako pretpostavimo da nije bilo nikakvih uticaja u odlučivanju mnogo je važnija informacija do koje je Vamedia došla, da postoji znatno veći broj dece kojima je ova usluga potrebna pa broj od sedmoro dece po mišljenju stručnih lica nije dovoljan. Kako grad ovih dana već ulazi u pripremu budžeta za narednu godinu možda nije na odmet podsetiti da bi uz pomoć Centra za socijalni rad najpre trebalo proveriti koliko zaista dece ispunjava uslove koje je grad postavio kako bi dete moglo biti korisnik usluge. A potom, na osnovu dobijenih pokazatelja predvideti odgovrajuću sumu novca u budžetu.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.