Koliko ima zaposlenih zavisi od toga koga pitate

imageZbog prelaska zaposlenih na neodredjeno iz Direkcije u Gradsku upravu broj zaposlenih će u Upravama sa 230 biti povećan na 267 zaposlenih. Shodno ovoj izmeni Gradsko veće donelo je novu odluku o maksimalnom broju zaposlenih. Ali i dalje je nejasno koliko stvarno ima zaposlenih.

Polazeći od činjenice da će Gradska Direkcija sada biti deo Uprave , Grad je morao doneti i prateću odluku o maksimalnom broju zaposlenih kojom se praktično samo zaposelni iz Direkcije prevode u sistem Uprave, pozija JP Direkcija se briše i broj zaposlenih na neodredjeno se time ne menja.

Država Srbija prošle godine donela je odluku o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnim samoupravama i Odluka se odnosi na celokupni javni sektor, uključujući i javna preduzeća na lokalnom nivou, ali ne i na republička preduzeća za koje Vlada Republike Srbije sprovodi spečifične programe restrukturiranja.

Ponešto je ostalo nejasno

Nacionalni mediji tada su preneli tabelarni prikaz broja zaposlenih u lokalnim samoupravama medju kojima je za Valjevo navedena cifra od 1277 zaposlenih.
Prvi podaci iz lokalne samouprave govorili su da zaposlenih ima 1365.
Sledeća informacija iz Uprave bila je da u javnom sektoru i lokalnoj administraciji maksimalan broj zaposlenih može biti u Valjevu 1287 lica, a u trenutku saopštavanja informacije po istom izvoru , bilo ih je 1238 ili 49 manje od maksimalno određenog broja onih koji se finansiraju iz budžeta.
Treća informacija koju je dao na sednici Milorad Ilić tada pomoćnik gradonačelnika , jeste da tada zaposlenih ima 1261.
Koliko je zaista zaposlenih I koliko ih može biti ostalo je pomalo nejasno.

Ipak te 2015. godine u Službenom glasniku Grada Valjeva broj 19/8 objavljena je tabela broja zaposlenih u javnom sektoru u kojoj se navodi da ukupno finansiranih iz budžeta ima 1269, iz sopstvenih sredstava 18 što čini ukupnu cifru od 1287 zaposlenih. Šta se desilo sa onih 31 iz informacije koju je Grad saopštio nije poznato. Ili šta je sa onih 8 u odnosu na to koliko je kao podatak izneo Ilić? Ali šta je objavljeno tada u Službenom glasniku:

-Gradska uprava za društvene delatnosti iz sopstvenih sredstava 115
-Gradska uprava za lokalni razvoj 115
-Zajedničko pravobranilaštvo 5
-Direkcija za urbanizam 37
-Direkcija za robne rezerve 4
-TO Valjevo 4
-Matična biblioteka 18
-Centar za kulturu 15 plus 2 iz sopstvenih sredstava
-Moderna galerija 1
-Zavod za zaštitu spomenika 13
-Narodni muzej 19 I 2 iz sopstvenih sredstava
-Istorijski arhiv 12
-UFK Valis 27
-Internacionalni studio Trnavac 3
-JKP Polet 36
-JP Kolubara 17
-JKP Vodovod 219
-JKP Vidrak 240
-JKP Toplana 61
-PU Milica Nožica 299 I 14 iz sopstvenih sredstava
-Centar za socijalni rad Kolubara 9

Ukupno iz budžeta 1269, ukupno iz sopstvenih sredstava 18 I konačano 1287 zaposlenih.
Dakle , u Službenom glasniku objavljeno je da u javnom sektoru lokalne samouprave nema 1238 kako je Grad saopštio medijima, već ima 1287 zaposlenih.
To bi značilo I da tada saopštena informacija da grad ima manjak zaposlenih nije tačna ili da je Grad pogrešne podatke objavio u Službenom glasniku.

Grad sada nije saopštio da li se u medjuvremenu taj broj menjao jer bi bilo logično da je došlo do prirodnog odliva, odlaska u penziju pa bi broj zaposlenih trebao biti manji. Ali od kog broja manji? Od broja u Službenom glasniku ili broja koji je tada saopšten?

Zakonom je propisano da se za svako novo zapošljavanje na neodredjeno preko usvojene odluke o maksimalnom broju zaposlenih mora zatražiti dozvola ministarstva. Istovremeno moguće je bez dozvole na odredjeno zaposliti 10% od ukupnog broja na neodredjeno.

-Pa koliko ima zaposlenih?
-Pa zavisi koga pitate.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.