Direkcija prelazi u Gradsku upravu

imageDirekcija za urbanizam prelazi u okrilje Gradske uprave. Zakonski rok ističe prvog decembra.

Direkcija za urbanizam, gradjevinsko zemljište, puteve I izgradnju Valjeva prestaje sa radom I postojanjem 29. novembra 2016. godine. Prava I obaveze I poslove ovog Javnog preduzeća nastali u ime I za račun JP zaključno sa 29. novembrom  2016. godine od 30 novembra u celini prelaze na Grad Valjevo, osnivača ovog JP.  Grad Valjevo od 30. novembra stupa na mesto JP u svim zatečenim obligacionim I drugim odnosima.
Grad valjevo preuzeće imovinu I arhivu kao I svu raspoloživu dokumentacuiju koju poseduje Direkcija .
Poslove JP odredjene odlukama Skupštine grada  administrativne , stručne I izvršne na održavanju, unapredjenu I izgradnji komunalne infrastrukture od 30. novembra vršiće Gradska uprava za društvene delatnosti, finansije , imovinske I inspekcijske poslove Grada, odnosno u Upravi će biti formirano odeljenje za gradjevinsko zemljište I infrastrukturu.

Lica koja su bila zaposlena u Direkciji na dan 30. novembra preuzeće obe  Uprave Grada.
Na ovaj način izvesno sva radna mesta biće sačuvana I koliko je poznato niko se nije ni bavio mogućnošću da možda medju sadašnjim zaposlenima u Direkciji ima viška bar po prelasku u Upravu gde sistematizovano već postoje identična radna mesta. Ubuduće shodno ovoj odluci Grada,  grad će donositi odluke o poslovima , sklapati ugovore, ali iste poslove I kontrolisati.
Gotovo 30% veće zarade zaposlenih u Direkciji sada će biti smanjene I svedene na nivo zaposlenih u Gradskoj upravi.
Grad Valjevo doneće odluku I o rebalnsu budžeta  kako bi se sredstva koja su bila na poziciji Direkcije vratila gradu , ali istovremeno I da napravi novu sistematizaciju radnih mesta  kako bi se zaposleni iz Direkcije mogli zaposliti sada u Upravi.

Sama izmena statusa Direkcije ne bi trebalo da ima efekta na same radove I njihovu dinamiku te I ne bi trebalo da nova odluka ima bilo kakve loše efekte po sam grad I njegov razvoj.

Grad Valjevo informaciju o gašenju Direkcije dobio je još prošle godine, o čemu je Vamedia tada izveštavala,  a na konferenciji za novinare 26. septembra ove godine , nakon što je grad oformio komisiju za rešavanje statusa ovog JP zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je izjavio. „ To će praktično ići kao i do sada . Mi smo radili i do sada jedva jedan plan godišnje sa našim ljudima, ostalo smo plaćali, a naši samo pratili. Oni će sad učestvovati u tome da se ono što je gradski interes i planski sporvede. Što se tiče nadzora to će ići po Zakonu. I do sada su velike investicije imale nadzor sa strane , a sada ćemo imati kompletan nadzor sa strane. A naši postojeći inženjeri će samo pratiti izvršenje i realizaciju same investicije . Ali mi i do sada nismo imali nadzor u mnogo segmenta samo se to nije znalo. Mi više nemamo nijednog iženjera elektrotehnike , nijednog mašinskog inženjera. Nemamo nijednog saobraćajnog  inženjera u nadzoru . Postoje samo tri gradjevinska inženjera koji jedva stižu da prate investicije“. 

Do gašenja postojeće Direkcije došlo je usled izmene Zakona o budžetskom sistemu Srbije  kojom su iz pojma indirektnih budžetskih korisnika brisani : javna preduzeća, fondovi I direkcije osnovani od strane lokalne vlasti koji se finansiraju iz javnih prihoda čija je namena utvrdjena posebnim zakonom I odredjeno da su jedinice lokalne samouprave dužne da do 1.decembra 2016. godine usklade odluke o budžetu sa navedenom izmenom.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.