Sramota – Ni reči o tragediji u Valjevu!

imagePR služba Grada Valjeva dostavila je valjevskim medijima najkraće Saopštenje za javnost ikada napisano o sastanku  gradskog Saveta za bezbednost. PR služba tvrdi da je to ono što je rečeno da se napiše. Zašto tema nije bilo narušavanje bezbednosti u gradu za dane vikenda u kom je jedno lice tragično izgubilo život?

Saopštenje Saveta za bezbednost o danas održanom sastanku izgleda ovako:
“ Danas se sastao Savet za bezbednost grada Valjeva u užem sastavu, kojim je predsedavao gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović. Na današnjoj sednici razmatrana je bezbednosna situacija u Valjevu. Ocenjeno je da je bezbednost u Gradu stabilna i predložene su mere za dodatno unapređenje bezbednosne situacije.
Na današnjoj sednici Saveta za bezbednost upućena je puna podrška službama bezbednosti u rešavanju slučaja ugrožavanja bezbednosti predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića.
Odsek za informisanje i protokol
Grad Valjevo“
Šta je informacija iz ovog Saopštenja?
Sastao se Savet za bezbednost!  Koji je povod ? Da li se radi o redovnom  ili vanrednom sastanku?
Razmatrana je bezbednosna situacija!
Pitanje je šta bi inače trebao da radi Savet za bezbednost nego da razmatra bezbednosnu situaciju.
Situacija je stabilna!
Da li je stabilna situacija kada smo za dane vikenda imali ubistvo i pokušaj više ubistava u ugostiteljskom objektu? Da li je Savet uopšte imao informaciju o ovom dogadjaju ? Da li je ovaj dogadjaj bio povod za sastanak? Na osnovu kojih pokazatelja je izveden predočeni zaključak i ko ga je inicirao? Koliko ljudi treba da izgubi život da bi situacija bila ozbiljna?
Predložene su mere!
Koje mere?
Da li su te mere u bilo kom obliku obavezujuće za gradjane? Na koga se odnose? Kada će one biti sprovodjene? Ko ih sprovodi? Kako će te mere biti merljive po završetku sprovodjenja? Na osnovu kojih parametara? Ko će biti nadzor? Da li su te mere oročene vremenski ili donose trajne promene?
Upućena je podrška službama bezbednosti u rešavanju slučaja ugrožavanja bezbednosti predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića.
Na koji način je upućena podrška? Verbalno? Pisano? Ovim Saopštenjem?
Veliko je i pitanje da li je u nadležnosti Saveta za bezbednost Grada Valjeva bezbednost premijera? Iz kog razloga se gradski Savet meša u poslove državnih bezbednosnih službi i nadležnog ministarstva?

image Pristiglo Saopštenje dakle i nije Saopštenje već štura informacija da je neki sastanak održan.
Ukoliko je iz nekog razloga doneta oduka o tajnosti, a poznato je u kojim slučajevima je to moguće i trenutno nijedan nije u opticaju, zašto je uopšte Saopštenje i poslato?  
Gradski PR Marijana Jeftić tvrdi u telefonskom razgovoru da bi ona to svakako drugačije napisala, ali da je tako rečeno da se napiše.

Da li je poslednji pasus povod za Saopštenje? Grad Valjevo mogao je takav dopis uputiti i bez obaveštavanja javnosti.
Previše pitanja, premalo odgovora. Ipak najvažnije pitanje jeste :
Zašto se Savet za bezbednost Grada Valjeva nije bavio ozbiljnim narušavanjem bezbednosti za dane vikenda u Gradu Valjevu kada je jedno lice izgubilo život, a sama činjenica da se dogadaj odigrao u ugostiteljskom objektu dovela do uznemirenja gradjana?
Kako je moguće da dok cela Srbija bruji o ovom dogadaju to nije tema za ovakav Savet?

Greška pa greška

Na drugoj strani Saopštenja dostavljeno je Saopštenje za javnost koje je svojevremeno gradonačelnik Zoran Jakovljević uputio povodom pogibije četvorice mladića na Obilaznici.
Valjevske redakcije bile su zbunjene. Sat vremena kasnije ista služba prosledila je mejl u kome se upućuje izvinjenje jer je posredi greška.
Nejasno je kako je moguće da dodje do ovakve greške kada se radi o jednom atačmentu odnosno o dva lista istog dokumenta. Više je nego jasno da se na elektronskom papiru  ne mora štedeti, dakle bez bilo kakvih povećanih troškova moguće je uvek iznova otvoriti blanko list i na njemu pisati u nedogled. Ukoliko Vam se ne dopada napisano možete ga zatvoriti bez čuvanja i na taj način i obrisati. Nijedna radnja ne iziskuje troškove.
Ovaj slučaj zato jasno pokazuje da nije posredi greška već da odgovorno lice u ovom slučaju potpisani PR grada Valjeva Marijana Jeftić koristi već ranije pisane forme ili se zapravo razmišljalo da se napiše Saopštenje povodom nemilog dogadjaja u Valjevu i naprasno odustalo? Zašto grad nije izdao zaista Saopštenje ovim povodom?
Jeftićeva tvrdi da je greška u pitanju.
Realno greške se dogadjaju. Papir sve trpi. Šta da se radi.
Ali najveću grešku, može se zaključiti iz Saopštenja,  očito je napravio gradonačelnik Slobodan Gvozdenović ostavši nem na sve što se dešava u Valjevu.
Ili je to ili  je s obzirom na stav da je situacija stabilna, greška što živimo u Valjevu?

S.V

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.