Tražili ste zarade?

imageIako brojni gradjani očekuju da plate lokalnih funkcionera budu dramatično visoke , neke od njih ipak to nisu. Za neke bi se možda shodno odgovornosti moglo reći i sramota. Tražili ste zarade? Evo ih:

-prvi čovek grada Valjeva gradonačelnik Slobodan Gvozdenović zaradjuje 91 268,55 dinara mesečno. 
-zamenik gradonačelnika, sa istim nadležnostima Dragan Jeremić mesečno prihoduje 89 326,66 dinara
-pomoćnik gradonačelnika Saša Simić 75 223,44 dinara
-pomočnik Stanko Terzić 84 442 000 dinara
-pomoćnik Miroslav Pimić 75 223,44 dinara
-član Veća Dejan Bogojević 68.839,80 dinara
-član Veća Nikola Radojičić 68 839,80
-član Veća Andra Savčić 68.839,80 dinara
-načelnik uprave Aleksandar Vujić Subotić 75.850,30 dinara
-načelnik uprave Jelica Stojanović 75.850,30 dinara
-predsednik Skupštine Milorad Ilić 80.199,80 dinara
-sekretar  Skupštine Djordje Pavlović 72.465,28 dinara
-zamenik predsednika Skupštine  Mihailo Milutinović po poslednjoj isplati imao 32.080.00 dinara
-zamenik sekretara Skupštine Biljana Kovačević do trenutka kada je Vamedia tražila podatke po osnovu informacija od javnog značaja nije primila nijednu zaradu , ali kako kažu u Upravi zarada joj je oko 50 000 dinara. Ovaj podatak treba uzeti sa rezervom jer se ne radi o zvaničnom podatku.

Načelnici odeljenja u Gradskoj upravi imaju sledeće zarade:
-načelnica odeljenja za urbanizam Jasna Aleksić 64.193.45 dinara
-nekadašnji načelnik komunalne policije Siniša Djurić imao je zaradu od 64,187.50 dinara pa je za pretpostaviti da će tu zaradu ili bar približnu imati i nova načelnica Milica Petković
-načelnica zajedničkih poslova    Jelica Panjković ima zaradu  od 65,797.47 dinara
-načelnik inspekcijskih poslova Saša Ivanović 70 .811,53 dinara
-načelnica odeljenja za društvene delatnosti Zora Bojičić  64.086,08 dinara
-u trenutku slanja zahteva za informaciju došlo je do promene na mestu načelnika odeljenja za razvoj gde je Tijana Todorović zamenila Nenada Brankovića pa zarad Todorovićeve na mestu načelnika još nije bila isplaćena.
-načelnica odeljenja opštih poslova Sonja Vasiljević sa zaradom nije u rangu ostalih načelnika   i njoj je isplaćena zarada u iznosu od 49,615.27 dinara
-na mestu načelnika  odeljenja imovinsko pravnih odnosa ,u statusu vršioca dužnosti je Darko Kostić tako da je kako se navodi njegova zarada nešto niža 43,824.57 dinara
-načelnica odeljenja za naplatu osnovnih prihoda Slavica Pavlović ima zaradu u visini od 59.943,60 dinara.
Dalje bi se svakako moglo ići i po zaradama šefova odeljenja , a njih u samo jednom odeljenju može biti više itd . Ali ovo bi trebalo da su najodgovornije funkcije u gradu izuzev pomoćnika Gradonačelnika jer po opisu posla oni nisu odgovorna već savetodavna lica .
Ove zarade mogle bi se analizirati po više osnova , ali je svakako najosnovaniji stepen odgovornosti. Dok neki nemaju apsolutnu odgovornost drugi je imaju.

Poslednjih dana mogle su se u okviru čaršijskih priča čuti i podaci o enoromnoj zaradi gradonačelnika što nije tačno i što je vidljivo iz dostupnih podataka. Tom činjenicom mi u gradu praktično imamo jednu čudnu situaciju u kojoj prvi čovek grada ima zaradu samo par hiljada veću od svog pomoćnika , u ovom slučaju Stanka Terzića. Kako Terzić već u oktobru ispunjava uslove za penziju moguće je da naredni pomoćnik bude sa manjom zaradom. 
Potpuno je i nerazumljivo iz kog razloga plaćeni članovi Veća koji su po Statutu isto što i neplaćeni imaju tako veliku razliku u prihodima. Plaćeni do 75 hiljada neplaćeni 5 000 po sednici. Tek je neobično da zamenik sekretara Skupštine ima zaradu 16 i po puta veću od odbornika 3000 dinara.  Predsednik Skupštine koji je praktično prvi medju jednakima 26,5 puta veću zaradu od odbornika. Predsednik Skupštine ne može doneti nijednu drugu odluku sem one koju donese Skupština dakle preostalih 50 odbornika. On ne sme preinačiti odluku Skupštine, ostalih odbornika. Ali ima mogućnost za razliku od njih da kao pojedinac odredi datum sednice. Po zakonu 17 odornika svojim potpisima može tražiti i vanrednu sednicu itd.

Vamedia je već izveštavala o koeficijentima za rukovodjenje i složenost i odgovornost i već uz pravnu asistenciju informisala gradjane da neka od pomenutih lica niti šta potpisuju niti šta kome mogu da narede. Ako nema potpisa kako onda pozvati na odgovornost?   

Izvesno da zvanična statistika brine mnoge jer pokazatelj statistike da je prosečna zarada u Valjevu oko 42 000 dinara praktično znači samo jedno- javni sektor ozbiljno utiče na statistiku.

Gde je vaša zarada izračunajte sami , a budučćnost, čini nam se, ukoliko niste zadovoljni , možete tražiti u politici.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.