TO treba da razvija turizam

imageTO Valjeva u prošloj godini ostvarila je suficit od 6 187 dinara. Ali važnije od tog suficita jeste da li je TO ispunila i ispunjava očekivanja gradjana po pitaju razvoja turizma?

U izveštajnom periodu za 2015 godinu se navodi da je TO ostvarila prihod od 10,4 miliona dinara, od čega budžetska sredstva garad iznose 7,8 miliona dinara, sopstveni prihodi 1,2  miliona , a donacije i transferi 1,3 miliona. TO prijavljuje i rashode u toj visini sa razlikom nepotrošenih sredstava od 6 hiljada dinara.

U 2015. godini To imala je četiri zaposlena, direktora i saradnika za propagandu, saradnika za prodaju proizvoda i usluga i poslovnog sekretara. Sada već ima pet jer je stigla nova direktorka, a stara ostala na radu u TO.
U izveštaju se navodi da je TO bila suorganizator ili podrška brojnih manifesatacija, delila propagandni materijal, radila sa suvenirnicom, odštampala promo materijal.
U strukturi rashoda se navode brojni troškovi medju kojima su izmedju ostalog rashodi za plate 3 miliona dinara, dodatak za rad duži od punog radnog vremena 95 900, bolovanje 177 000, pokloni za decu zaposlenih 18 000, usluge čišćenja 192000, telefon , 93 877 , mobilni telefoni 41 558, medijske usluge 110 000. Kad su u pitanju medijske usluge treba napomenuti da valjevski mediji nisu učestvovali u pomenutoj cirfi.
Posebno mesto zauzimaju i troškovi dnevnica na službenim putovanjima 125 744, pa ponovo usluge reklame i propagande 131 468, što praktično jesu medijske usluge. Ostale stručne usluge koštale su TO 1,3 miliona dinara, ostale opšte usluge 260 987 dinara. O kakavim se uslugama radi ne navodi se u izveštaju, ali se posebno i decidno navode usluge recimo čišćenja i sredstava za čišćenje, popravka opreme, ostali materijal za higijenu itd.  Utoliko nije jasno o kakvim se sve uslugama još radi , a na koje je utrošeno milion i po dinara.

To Valjevo koja je osnovana 2011. godine definitivno nije nailazila na odobravanje svog rada u prethodnoj vlasti pa je u više navrata tadašnji zamenik gradonačelnika Žarko Kovač govorio o tome da nešto treba promeniti. Brojni gradjani nisu sigurni ni čime se sve bavi TO, a jpoš manje nisu upoznati sa efektima rada. Ova vlast za sada je promenila direktora pa je na mesto Dragice Čanković došla Ana Marković iz SDPS-a.
Valjevo se ne može pohvaliti razvijenim turizmom i najveći broj turista koji organizovano dolaze u Valjevo dolazi zahvaljujući Muzeju i radu Muzeja . U Valjevu postoji očigledan problem smeštaja većih grupa gostiju , ali  su veći hotelski kapaciti Narcis , Grand, odavno završili svoju priču.
Izvesno da postoje i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti kada je u pitanju rad TO , ali bi bilo krajnje vreme da se neko ozbiljno pozabavi ovom pričom.
Ako gradonačelnik Slobodan Gvozdenović najavljuje radnu grupu za Divčibare i Petnicu možda ne bi bilo loše da razmisli na temu radne grupe za Valjevo jer očito TO ima mali broj ljudi i oni su očito stručno nedovoljno obuhvaćeni da bi pokrili sve potrebne aspekte bavljenja turizmom.
Stara direkorka bila je turizmolog , a za novu još nisu dati podaci. Ukoliko se radi o stručnjaku za oblast turizma onda će se nešto možda novim načinom rada i promeniti .
Možda…treba povećati sredstva iz budžeta? Ali svakako ne pre nego li se dostavi koncizan program aktivnosti i najave očekivani efekti tih aktivnosti.
Sada već bivša direktorka Čanković uglavnom je isticala štampu promo materijala i čak nagrade koje su osvojene na tom polju , ali da li je štampa materijala jedini zadatak TO Valjevo?
A, da malo neko razmisli o tome?

S.V. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.