Stepen naplate u Vodovodu ispod 50%

imageValjevski Vodovod ostvario je u 2015. godini gubitak od 53 miliona dinara. Stepen naplate u 2015. godini iznosio je samo 49%.  

Ukupna potraživanja na dan 31.12 2015 godine JKP Vodovod iznosila su 388,2 miliona dinara. Potraživanja iz osnovne delatnosti , odnosno potraživanja po osnovu faktura za vodu i kanalizaciju gradjana i privrede Valjeva, gradjana i priovrede na Divčibarama  i potrošača na seoskim vodovodima Kukalj i Prskavac iznose 363 miliona dinara . Imajući u vidu odnos ukupnih i realizovanih prihoda stepen naplate iznosio je 49%.

Investiciona ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju objekata vodovoda i kanalizacije i nabavku opreme realizovana su sa 32%, što znači da je realizovano 38,2 miliona od planiranih 118,5 miliona dinara. U izveštaju o radu za 2015. godinu se navodi da je investicije Vodovod realizovao u najvećoj meri iz sopstvenih sredstava u ioznosu od 22,9 miliona dinara , budžet grada 2,5 miliona , a preko Direkcije za urbanizam i izgradnju 12,8 miliona dinara.

Ukupno ostvareni prihod u 2015. godini iznosio je 373,8 miliona dinara što je za 5% manje nego prethodne godine i za 2% manje od planiranog prihoda za 2015. godinu.
Ostvareni rashodi Vodovoda u prošloj godini iznosili su 422, 4 miliona dinara i za 2% su manji od planiranih. U izveštaju stoji i da  u strukturi rashoda najveće učešće od 30% imaju troškovi bruto zarade, troškovi amortizacije i  troškovi dugoročnog rezervisanja čine 23% ukupnih troškova, dok troškovi goriva i energije učestvuju sa 13% u ukupnim troškovima.  Na osnovu ukupno ostvarenih prihoda i rashoda u 2015 godini ostvaren je gubitak od 53 miliona dinara. Odlukom   Nadzornog odbora ovaj gubitak biće pokriven iz nerasporedjenog dobitka iz prethodnih godina.
Iako je Vodovod jedno od preduzeća koje svake godine iskazuje gubitak , alarmantan je podatak da je stepen naplate ispod 50%. Članovi Veća nisu komentarisali ovaj izveštaj niti su se mogle čuti preporuke o budućem poslovanju , ali ni predlozi kako da se stepen naplate poveća.Izveštaj je usvoje, a očito da Veće ni ova tačka ne zanima.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.