Kako je govorio major Gvozden?

imageSednice Veća na kojima se razgovara, iznose ideje, čuju kritike i usmerenja otišli su u prošlost. Nove sednice veća samo su za slikanje i potpuno netransparetne u smislu rada. Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović uveo je novi manir koji glasi : „Što javnost manje zna, to bolje.“I sve bi bilo u redu, da problem ne prave novinari.  

Ako biste slučajno zalutali na sednicu Veća, po ulasku u salu najpre biste ugledali članove Veća, potom sa leve strane direktore javnih preduzeća ili ustanova u zavisnosti šta je na dnevnom redu, dok su mesta izmedju direktora i članova Veća rezervisana za pomoćnike gradonačelnika, načelnike uprave , načelnike odeljenja. Svi oni na sednice dolaze noseći uredno odštampane  materijale za sednicu i redovno dolaze na vreme. Sasvim sa desne strane po ulasku sede valjevski novinari koji prate sednice . Naravno kada ima šta de se prati.
Sve prisutne, lepo obučene i namirisane, zabežiće fotoaparati i kamere, ali su od formiranja nove vlasti na sednici potpuno nepotrebni mikrofoni i uredjaji za snimanje (reporterci). Za divno čudo novinarima nisu potrebne ni olovke jer nema šta da se zapiše pa se ni za jednog prisutnog novinara ne može reći ona stara „da mu je u pero kazivao“. I u tome i jeste problem , niko ništa nikom ne kazuje. Ako biste se slučajno zatekli u toj Sali ili sa krajnjom namerom da proverite ovo o čemu govorimo, verovatno biste pomislili dve stvari, ili je Veće dostiglo zen fazu potpunog mira i harmonije ili niko niskim ne govori.
Istini za volju na sednicama Veća govori gradonačelnik koji je po funkciji i predsedavajući Veća, koji ravnim tonom čita uredno napisan tekst na papiru. Ponekad , što može izgledati , kao ničim izazvano za reč se javi Borisav Radojičić koji je nekada predsedavao istim skupom u svoje vreme i još uvek nije naučio da ne treba javno govoriti. Druga su to bila vremena druže Boro kad se narodu pokazivalo šta ko i koliko zna!  Sad je sve to obavijeno velom tajne kao u vreme UDBE , OZNE i drugih „prijateljski prema narodu“ nastrojenih organizacija. Potpuno je dakle nepromišljeno i razmišljanje zamenika gradonačelnika Dragana Jeremića koji sebi da za pravo da nešto prokomentariše, jer zašto je potrebno da gradjani znaju koliko je koje preduzeće u minusu, ima li iko u plusu, gde idu i na šta se troše njihove pare?
Sva sreća pa ova zen faza traje kratko , sednica se brzo završi i svi se listom u miru razidju. U Sali kao po nepisanom pravilu ostanu novinarti i sa dvadesetogodišnjiom iskustvom da pakuju neupotreblčjeni pribor i komentarima: „ Kad je stvarno Veće?“
Odgovor na ovo pitanje dao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović rekavši da je sve to završeno na pripremnom Veću. Šta je pripremno Veće, niko ne zna jer tako nešto u Statutu, pravilniku o radu i ne postoji. Ako nešto ne postoji kakav je interes onih čije su tačke na dnevnom redu da istom i prisustvuju?
Dakle, Veće je u stvari završeno pre nego što su novinari stigli. I nije krivo novo Veće već novinari koji uporno „kasne“. Šta je rečeno na Veću nećete saznati tako lako, ali zahvaljujući samo društvenoj odgovornosti medija koji su u službi informisanja i profesionalizma saznaćete šta piše u odštampanom materijalu.
Javnost bi sada već mogla da oceni rad Veća na osnovu vidjenog na tv ili slušajući izjave na Veću. Koja bi to ocena mogla biti? Ako niti šta vidite niti šta čujete?  
U svemu je dakle sporna ta desna strana sale i red novinara koji su zaista nenaviknuti na novi način rada. Oni bi da saznaju, čuju, napišu, snime , prenesu, informišu. I na to imaju pravo po zakonu.  Informacija sa sednice Veća ne može biti privilegija odredjenih ljudi. Ne može jer gradjani imaju pravo da znaju.
Ako nove sednice Veća služe da se promovišu nova košulja ili cipele onda je logično da novinari treba da prisustvuju tom pripremnom Veću , a da na sednice dodju samo kamermani i fotografi kako bi se zabeležile nove stvari.

I do kada će to tako biti? Ko će u ovoj priči biti uporniji? Verovatno gradjani koji kao i uvek poslednji kažu svoje mišljenje, jednostavnim pokretom ruke na glasačkom listiću.

Film  „Lepa sela lepo gore“:
Major Gvozden: Kakvo slikanje, nema ništa od tog slikanja. Posle može da mi ubaci tudje reči u usta . I ono kako se zove p…. mu materina, montaža! Tu može da nas ocrni i da nas ubaci kako hoće. Nema ništa! 

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.