Primeri radova učenika valjevskih škola

imageOvog leta, na letnjim kampovima iz razlicitih naučnih oblasti koje su zastupljene u obrazovnom programu Istraživacke stanice Petnica, svoje istrazivacke projekte radili su i ucenici valjevskih skola.Uspešno završeni projekti će biti prezentovani na godišnjoj Konferenciji radova polaznika krajem godine u ISP i objavljeni u zborniku Petničke sveske.

Smanjenje rizika karcinoma dojke
Polaznik programa biomedicine, Đorđe Vasilić, maturant Poljoprivredne škole sa domom učenika iz Valjeva, na letnjem kampu u Petnici radi projekat pod nazivom Ispitivanjeuyticaja ekstrakta sladića na proliferacijy estrogen pozitivnog i estrogen negativnog karcinoma dojke.
Smatra se da zbog povećanja nivoa estrogena (ženski polni hormon) postoji rizik od pojave karcinoma dojke. Sa nastankom menopauze u organizmu opada nivo ovog hormona. U cilju otklanjanja izvesnih smetnji, koje se tom prilikom javljaju, nadomestak estrogena se vrši pomoću farmaceutskih suplemenata.
Đorđa je zanimalo kako bi prirodni preparat uticao na proliferaciju (brojnost) estrogena. Za ovo ispitivanje koristi biljku sladić sa dva lokaliteta u Srbiji – mesto Čortanovci i planina Medvednik, pošto je poznato da sadržaj fitohemikalija varira i u kvantitativnom i u kvalitativnom sastavu, u zavisnosti od sredine, čime je u ispitivanje uključen i ekološki faktor.

Validnost jednačine dinamičkog trenja
Polaznici programa astronomije, Matija Dodović, yčenik II razreda Valjevske gimnazije i Lyka Jevtović, učenik II razreda XIII beogradske gimnazije, na letnjem kampu su radili projekat Ispitivanje validnosti Čandrasekarove jednačine dinamičkog trenja na primeru interakcije izmeđy dve galaksije. Dinamičko trenje je fizička pojava koja se manifestuje pri prolasku masivnog tela kroz sistem velikog broja manje masivnih tela. Tom prilikom masivno telo trpi usporavanje, slično klasičnom trenju. Sredinom XX veka, Čandrasekar je postavio svoj model uticaja dinamičkog trenja. U toj formuli koristio je niz aproksimacija koje imaju nezanemarljive posledice pri interakciji galaksija.
Matija i Luka su korisili simulaciju interakcija galaksija da bi uporedili Čandrasekarove i realne vrednosti i napravili novi model uticaja dinamičkog trenja koji bi se pokazao preciznijim.

Šuma kroz čula
Ovogodišnja tema petničkog letnjeg kampa dizajna je Istraživanje šume kroz čula (vid, sluh, dodir,uyuys i miris i eksperimentalna čula).

Šuma kroz miris i ukus: Boban Živanović, učenik III razreda I beogradske gimnazije, Jana Perić, maturant Tehničke škole iz Valjeva, Nikoleta Radišić, maturant Filološke gimnazije iz Beograda i Ana Stanojević, učenica II razreda gimnazije “Bora Stanković“ iz Vranja, bavili su se istraživanjem šume pomoću čula ykusa i mirisa. Ideja im je bila da, prikazyjući šumu kroz doživljaj putem čula mirisa i ukusa, ostave poruku o tome šta je šuma za čoveka kroz odnos prema pitanju slobode, od slobode izbora do različitih drugih vidova njenog doživljaja. Rezultati njihovog rada su predstavljeni kroz instalaciju u prostoru gde su poredili mirise šume i grada.

Šuma kroz sliku: Sonja Jovanović učenica II razreda I beogradske gimnazije, Nina Krčum, maturant Smederevske gimnazije, Marija Maslać, učenica III razreda Smederevska gimnazije i Dimitrije Radoman,učenik III razreda Arhitektonske tehničke škole iz Beograda šumu su trebali da dožive putem čula vida, odnosno kroz sliku. Oni su se bavili preprekama koje se javljaju pri pokušaju života u šumi i da li su one mentalne ili fizičke, kao i time da li postoji želja da se prevaziđu. Realizacija njihove zamisli doživljaja šume kroz sliku uključila je izradu mini likovnih predstava i anketu sa polaznicima koji su tada bili u Stanici. Njihova ideja je prikazana kroz instalaciju u prostoru i knjigu koja je napravljena na osnovu njihovih ličnih doživljaja, kao i doživljaja drugih ljudi koje sy anketirali.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.