EUTEKA-EU u Biblioteci

imageŠef delegacije EU Majkl Davenport Bibllioteci u Valjevu uručio je policu sa knjigama i publikacijama  o EU. Nakon uručenja u Biblioteci je održana tribina o mogućnostima saradnje ustanova kullture i Evropske unije.

 „EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“ je projekat Evropske unije čiji je cilj pružanje konkretne podrške bibliotekama širom Srbije koje u okviru svojih aktivnosti već informišu korisnike o funkcionisanju Evropske unije, njenim institucijama, zemljama članicama, politikama i procesu evropskih integracija. Ideja je da biblioteke postanu neka vrsta informativnih centara u kojima će građani moći da pronađu različite informacije o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Srbije EU.
U okviru ovog projekta je ambasador Majkl Davenport predao prvu policu gradskoj biblioteci „Ljubomir Nenadović“.Police sa knjigama i publikacijama o Evropskoj uniji će biti na raspolaganju korisnicima biblioteke od sada i u Valjevu. „Evropska unija obezbedila je police za 47 biblioteka u Srbiji, na kojima će čitaoci moći da nađu publikacije u kojima će moći tačno da se informišu o Evropskoj uniji, njenim vrednostima i procesom pridruživanja Srbije“, rekao je Davenport.

image Biblioteke su i domaćini skupova na kojima se kroz prizmu različitih društvenih tema govori o mogućnostima saradnje između Srbije i Evropske unije. Podrška bibliotekama uključuje i edukaciju bibliotekara za korišćenje EU fondova kao i opremanje jednog broja biblioteka pravnom, ekonomskom i politikološkom stručnom literaturom o Evropskoj uniji. Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović i EU projekat „EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“ organizovali su tribinu pod nazivom „Kako kultura može da pomogne razvoju jedne zajednice – saradnja Srbije i Evropske unije“ koja je trajala gotovo tri sata , a na kojoj je bilo reči o pisanju projekata , obastima kulture koje mogu biti fnansirane i mogućnostima saradnje ustanova kulture Valjeva sa Evropskom unijom.

Vamedia

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.