Postavljen krst u Popučkama

imageUz blagoslov Njegovog Preosveštenstva episkopa valjevskog gospodina Milutina,  u selu Popučke, u zaseoku Brđanija, na lokalitetu zvanom Crkvine, postavljen je i osveštan časni krst. Osvećenje su obavili sveštenici mesne crkve Milovan Milutinović i Nebojša Mladenović u prisustvu prestavnika Grada  i  meštana, među kojima je bila najstarija Božidarka Čubrović, stara 95 godina.

U verovanju ljudi je da ovakvi krstovi treba da pokušaju da zaustave, otklone ili odbiju nepriliku ili zlo od sela, kao i da umilostive nepoznate sile i pojave i ispune snove.
Osnovna svrha podizanja ovog krsta je da obeleži mesto gde je bila stara crkva, koja je po predanju uništena pre više od 300 godina od strane Turaka. O njenom postojanju piše čuveni antropogograf Ljubomir Pavlović u svom kapitalnom delu Kolubara i Podgorina, a svedoči i obližnji izvor od davnina poznat pod imenom Crkvenac. Stariji meštani kazuju da su njihovi preci tu dugo izoravali razne predmete i pojedine relikvije. Saveremenici se sećaju i kamenih spomenika koji su bili na tom mestu ali su u međuvremenu pokupljeni i upotrebljeni za druge namene.
Zemljište za postavljanje ovog krsta dala je porodica poč. Kosana Nićiforovića, penzionisanog oficira JNA iz Kragujevca, rođenog u ovom selu, čiji su predstavnici prisustvovali ovaj svečanosti. Meštani su za ovu priliku uredili tu lokaciju okruženu lepom hrastovom šumom; napravili i podigli zavetni krst; presuli šljunkom i učinili prohodnim prilazni put u dužini od oko 500 metara i priredili skromnu svečanost.
Planirano je uskoro bude obrazovan odbor koji će, uz aktivno učešće parohijskog sveštenika, voditi računa o daljem uređenju i opremanju ovog prostora, odrediti sveca kome će krst biti namenjen i dogovarati se oko budućeg okupljanja na tom mestu i obele-žavanja dana koji bude odabran. Očekuje se da uz pomoć Mesne zajednice Popučke i Direkcije za uređenje grada bude popravljen i prilagođen potrebama prilazni put.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.