Podsećanje šta smo mogli biti

imageVerovali ili ne još 2009. godine Grad Valjevo usvojio je strateški dokument „Vizija grada Valjeva 2020 . god“. Ovaj dokument izložen je na uvid javnosti na gradskom sajtu i verovatno služi kao podsećanje Valjevcima da smo nekad imali spisak lepih želja od kojih smo odustali.

Svako ko želi da se razvija bilo da se radi o pojedincu ili grupi , društvenoj zajednici mora ispred sebe postaviti ciljeve kojima teži. Da bi se bilo koji cilj ostvario neophodno je odrediti korake i radnje koje treba preduzimati. Strateški dokument pod nazivom „Vizija grada Valjeva 2020“ koji je svojevremeno usvojila Skupština grada nakon velike javne rasprave, trebao je da bude postavljeni cilj grada koji treba da bude ostvaren u 2020 godini. Logično bi bilo da je u proteklih šest godina grad napravio odredjene pomake ka ostvarenju ciljeva koji su postavljeni. Logika je jedno , a praksa nešto sasvim drugo.

Pomenuti dokument obuhvata više aspekata života u Valjevu i razvoja samog grada počev od zapošljavanja preko razvoja, privrede, turizma do ekologije. Primera radi u delu koji se odnosi na poslovno okruženje piše: „Valjevo je privlačno mesto za
strane i domaće investicije, mesto podrške postojećoj privredi, preduzetništvu I započinjanju novih poslova. Grad je prepoznatljiv na tržištu i stvorio je željeni imidž. Nosilac privrednog razvoja su mala i srednja preduzeća koja su snažni generatori inovacionih procesa i najvažniji kreatori novih radnih mesta. Posebno se podržavaju novonastala mala preduzeća i preduzetnici u prvim godinama njihovog rasta i razvoja…”

Od svega napisanog mi imamo samo činjenicu da se od dana usvajanja ovog dokumenta broj nezaposlenih povećao , a nijedna nova podsticajna mera malim preduzetnicima I onima koji tek počinju svoj rad nije uvedena . Ta 2020. godina nije daleko I ukoliko neko misli da će do tada nešto dramatično da se promeni prilično se vara. Tada će, ako ništa drugo, jedan ovakav strateški dokument biti skinut sa sajta jer će isteći važnost, a trebalo bi da bude usvojen drugi koji se veže za neke naredne godine u budućnosti.

Ukoliko bi neko van Valjeva otvorio ovaj dokument I pročitao šta u njemu piše verovatno bi ostao zadivljen pročitanim, možda bi poželeo da dodje u Valjevo , a kad dodje ? “Neguje se partnerski odnos prema poslovnoj zajednici. Javni i privatni sektor udružuju resurse i stručna znanja, kako bi se, kroz adekvatnu raspodelu sredstava, rizika i koristi (profita), zadovoljile javne potrebe.”
Slični navodi nalaze se I po pitanju drugih oblasti. Kako se niđšta nije pomerilo sa mrtve tačke možda ovaj dokument može da služi kao podsećanje šta smo mogli da budemo , a nismo.  

Ako već svi tvrde da nema dovoljno novca , da li onda postoji bar dobra volja da ono za šta nam ne trebaju velika sredstava pokrenemo? Ne.
Umesto toga mi imamo svakodnevne priče o kadriranjima , zapošljavanju poslušnih , podobnih , rodjački partijski povezanih ljudi . Slušamo o kvazi stručnjacima, predajemo imovinu u nasledstvo , a da decu nismo pitali , bavimo se marginalnim I nepostojećim stvarima . Ova nas vlast uči da je bitno samo jedno , nameštenje. Ideje, energija pokretačka snaga, inovacije, sve ostaje po strani. I postojeća sredstva nismo sigurni kako se troše jer se izveštaji o poslovanju za prethodnu godinu usvajaju na kraju ove godine , a ispunjenje prethodnih programa trebalo bi da bude uslov za neki novi naredni.
I uvek se sve baš sve svede na izveštaje ustanova I preduzeća. Oni istini za volju nešto I predlažu ,  a oni koji gradom rukovode? Gde su njihovi programi za narednu godinu? Kako ćemo znati da li su ih ispunili ako I ne postoje?
Vlast radi vlasti provereno neće doneti nikakav rezultat .
Ova vlast zatražila je 365 dana za ocenu rada . Već su prošla tri radna  meseca , prošla je I sezona odmora . Za tri meseca trebalo bi da smo ustanovili pravce , započeli procedure, pokrenuli mehanizam rada. Na pitanja da li je sve to pokrenuto nema ko da odgovori.
Ili samo tako izgleda?
Odgovoriće gradjani, samo ih još niko nije pitao.    

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.