Ovako je stvarno bilo

imageValjevo su posetili ambasadori i šef delegacije EU Majkl Davenport što je bio povod da se svi oni koji su učestvovali u odbrani Valjeva od poplave u maju 2014. godine prisete tih užasnih dana i noći.  Naravno, postoje i oni koji bi voleli da imaju čega da se sete, ali ih tada niko nije obavestio da se poplava dešava. Sad slušamo drugu priču. Zašto?

Izuzetno teške dane u maju 2014. godine preživelo je Valjevo, ali i drugi gradovi Srbije.

U noći izmedju 14 i 15. maja Vamedia je na mostu na Jadru zabeležila : „00 10h-Voda preliva preko mosta, a štetu je nemoguće proceniti 14.05.2014 -I dalje traje borba na Jadru gde se reka Kolubara trenutno preliva preko mosta. Angažovana je i vojska i policija kako bi se sprečilo prodiranje vode u grad. “ Ovde činimo sve što možemo, pogledajte te gomile peska , mašine su tu , vidite i sami da je veliki broj ljudi prisutan. Najavljuje se još oko pedest litara padavina po metru kvadratnom. Štetu je nemoguće proceniti“, kaže za Vamediu direktor gradske Direkcije za urbanizam Dragan Jeremić.Na licu mesta bio i ministar policije Nebojša Stefanović.
Najkritičnije mesto trenutno u gradu, most na Jadru, večeras je obišao i ministar policije Nebojša Stefanović . Ministar je izrazio podršku ekipama angažovanim na odbrani grada od nezaustavljive u ovom trenutku Kolubare i rekao da je ministarstvo stavilo na raspolaganje sve svoje resurse .Voda uveliko preliva preko mosta , dobrog dela parkinga nema , a direktor Direkcije Dragan Jeremić kaže da već postojećih 88 litara kiše koja je pala jesu ogroman problem , a da prava opasnost možda tek sledi jer se najavljuju još obilnije padavine. “ Nadam se da se Kolubara neće dalje izlivati mada se već izlila preko mosta . Najveći problem je u Kolubarskoj ulici gde se Kolubara izlila. Ljubostinja je na svom maksimumu i očekivanja su da neće više rasti nadamo se bar, Gradac takodje. Izlila se Perajica i reka Banja . Sada je najvažnije da se Kolubara ne izlije u ovom delu . Najavljuju još tih 50 litara , ali se nadamo da će kiša bar malo stati da možemo još neke stvari da preduzmemo . Ceo ovaj deo grada je ugrožen „, kaže Jeremić.“Direktor Direkcije kaže da nije moguće ni pretpostaviti kolika je šteta do sada naneta i da će takva procena biti napravljena tek kad se voda povuče , ali i napominje da je trenutno najvažnije da se pomogne onim ljudima koji su ugroženi.S.V.“

Te noći, samo 45 minuta kasnije nasip nije izdržao i voda je prodrla u grad.

image

Ružna slika za sećanje?
Stotine Valjevaca tih dana bilo je  uključeno u spasavanje, izgradnju nasipa, sanaciju nakon prodiranja vode.
Na konferenciji za novinare SNS-a Mihailo Milutinović odgovrajući na pitanje novinara zašto niko od članova ove partije pa ni funkcioneri nisu bili uključeni u odbranu od poplave odovorio je : „Trebali su da pozovu telefonom i kažu Bobo molim vas dodjite da vidimo šta vi imate na raspolaganju , situacija je takva i takva , šta vi imate? Šta možete? Tako se radi , a ne kao ovde , nedostaje koncept , ovde su individualci , radi se na oruk“.
Zašto se radilo na oruk bilo je svima jasno , bar je bilo jasno onima koji su te dane proveli napolju.

Slike Valjeva pod vodom i nabujale Kolubare koja nosi sve ispred sebe pokazane su gostima ambasadorima i gospodinu Davenportu. Na njihovim licima videlo se da su zadovoljni što su upravo Valjevu uputili donaciju. Njima se obratio gradonačelnik Slobodan Gvozdenović koga je Mihailović na konferenciji nazvao Bobom rekavši : „To je period u kojem, nakon formiranja nove srpske vlade u aprilu 2104. godine, ni vlada ni poslanici, što sam ja tada bio, nisu spavali, nego smo svi bili uključeni u otklanjanje posledica poplava, naravno sa premijerom Vučićem na čelu”.

Da je premijer Vučić bio uključen zabeležile su I kamere tada , vanredne sednice Vlade, obilasci nasipa . Koja kamera je u Valjevu zabeležila Gvozdenovića?

image Da se još jednom vratimo na zvaničnu izjavu Milutinovića koji potrvrdjuje da je bilo potrebno da Gvozdenovića neko obavesti telefonom o situaciji u gradu? Ili je posve jasno.

Možda Vamedia greši možda će se nakon ovog teksta javiti bar Obrenovčani da nam potvrde kako je sadašnji gradonačelnik učestvovao u njihovom spasavanju. A možda pak Milutinović na konferenciji nije govorio istinu rekavši da je neko morao da obavesti Slobodana Gvozdenovića da je u Valjevu poplava I da je zbog toga on verovatno imao dežurstvo pored telefona.

A možda bi ipak najbolje mogli objasniti sve oni koji su zaista učestvovali te noći I tih dana u odbrani od poplave. Ali oni, već se zna, nisu ni bili pozvani na ovaj skup sa ambasadorima.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.