Neko se preračunao

imageAgencija za borbu protiv korupcije potvrdila u odgovoru za Vamediu da pomoćnici gradonačelnika nisu funkcioneri I nemaju ovlašćenja rukovodjenja niti odlučivanja. Ipak ova lica imaju koeficijente za iste . Ovi koeficijenti za nulti učinak I odgovornost donose zaradu u rasponu izmedju 75 000 I 84 000.

Gomilanje lica u administraciji vidjeno je gotovo nakon svakih izbora , a shodno činjenici da novi Statut predvidja još novih lica pravo je pitanje da li je baš sve po zakomu kako često gradski čelnici umeju da se pozovu .

Vamedia je želeći da sazna kolike su zarade funkcionera u Valjevu pitanja poslala na dve adrese , Gradsku upravu I Agenciju za borbu protiv korupcije .
Iz Gradske uprave brzo je stigao odgovor u kome se jasno navodi da pomoćnici gradonačelnika imajku vrlo visoke zarade za ovdašnja primanja, a da u visini tih zarada debelo učestvuju koeficijenti za rukovodjenje I odgvornost odlučivanja. Kako u Upravi tvrde da je sve po zakonu iako u aktuelnom Statutu piše da upravo pomoćnici nemaju rukovodeće funkcije I nemaju odgovornost već su savetodavna tela Vamedia je zatražila odgovor I od Agencije za borbu protiv korupcije koja kaže :“Odbor Agencije za borbu protiv korupcije, rešavajući o žalbama izjavljenim protiv rešenja direktora Agencije, zauzeo stav da funkcija pomoćnika predsednika opštine, samim tim i pomoćnika gradonačelnika, nije javna funkcija u smislu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, s obzirom na to da ne podrazumeva ovlašćenja rukovođenja, odlučivanja odnosno donošenja opštih ili pojedinačnih akata”.
Shodno ovom stavu lica Miroslav Pimić , Saša Simić I Stanko Terzić imaju potpuno pogrešno obračunatu zaradu .
Ne treba zaboraviti na činjenicu da bi neko lice u neto iznosu primilo 75 000 dinara porezi I doprinosi koji se takodje plaćaju iz gradskog budžeta su veći od 20 000 dinara . dakle potpuna je zabluda da Stanko Terzić pomoćnik gradonačelnika sa zaradom od 84 000 dinara grad upravo toliko košta na mesečnom nivou. Ne. Grad Valjevo za isto lice uplaćuje I poreze I doprinose I isto lice grad košta preko 100 000 dinara na mesečnom nivou.
Ipak nisu ova lica sebi dodelila koeeficijente koji se godinama unazad isplaćuju potpuno nezakonito, to je učinio neko ko se bavi fiskalnom politikom grada. Nije moguće pitati načelnika budžeta za ovaj slučaj jer ga grad nema , a očito oni koji su zaduženi da se bave ovim poslom propuštaju činjenicu da bi po istom osnovui kafe kuvaricama mogli dodeliti isti koeficijent , radnicima na šalteru , vozačima, referentima I usostalom svim drugim zaposlenima . Pred slovom zakona oni očito imaju ista prava jer takodje nisu rukovodioci niti oni koji odlučuju.
Iako nekom ovakvi iznosi mogu izgledati mali u odnosu na budžet od 2,6 milijardi ne traba zaboraviti da zakon treba da se poštuje pa makar se radilo o fomri , a forma ovde ima nekoliko nula .
Koliko je to, mogli bismo pitati one koji su na minimalcu I koji zaista da bi primili platu, moraju da je zarade.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.