Kućice na Divčibarama uzimali i funkcioneri

imageIako u izveštaju TO stoji da se pravni sporovi privode kraju još uvek je praktično nepoznat status nekih od davnašnjih kućica na Divčibarama. Na spisku TO se nalazi 27 pomenutih objekata , ali su mnoge svojevremeno mimo zakona porušene , preprodate dok TO status pojedinih zakupaca vodi rečima : „Nejasno, ne fakturiše se!“ Medju licima sa tim statusom je i Milorad Ilić predsednik Skupštine grada.

Sada već čuvene kućice na Divčibarama svojevremeno su bile vlasništvo preduzeća „Vazdušna banja“ Divčibare , da bi početkom 90 –tih godina bili napravljeni ugovori o zakupu. Na koji način i po kojim kriterijumima su kućice dodeljivane niko pouzdano ne zna , ali je činjenica da su prvao prvenstva imali tadašnji funkcioneri ili blisko vezana lica sa njima. Same kućice bile su nedovršene u smislu kupatila, pa je u ugovoru o zakupu stajala obaveza dogradnje kupatila zbog čega je zakupcima odredjena mizerna suma plaćanja zakupa.
Do problema dolazi u drugoj polovini devedesetih godina kada je, sedam kućica otudjeno. Neki zakupci su porušili postojeće kućice izgradili nove i preprodali trećem licu . Oni su kako navodi izvor Vamedie isplatili zemljište po proceni Uprave prihoda u to vreme, ali kako se ovog posla latili bez saglasnosti vlasnika žalbu je uložila Direkcija za imovinu RS preko javnog pravobranilaštva. Neki od tih sporova i danas se vode .
Prvi desetogodišnji ugovori o zakupu isticali su 2005. godine , neki i ranije , ali faktičko stanje na terenu nije odgovaralo stanju na papiru. Kako navodi izvor Vamedie sami objekti nisu vredeli mnogo , ali je pravo gradnje i lokacija upravo ono što je bitno kada su kućice u pitanju.
TO na spisku vodi 27 objekata gde u samo jednom slučaju stoji Otkupljeno i to za lice Verica Djokić. Za pet objekata stoji da obaveze nisu izmirene duže od godinu dana , a ne treba zaboraviti da je cena po ležaju 600 ili 216 dinara Ugovor je raskinut u slučaju Milomira Sretenovića  i Stojčević Radojke koja u preminula, dok su mnogo brojniji oni kojima se ne fakturiše sa čudnom naznakom „Nejasno, ne fakturiše se“.
Na tom spisku kod kojih očito postoji nejasnoća su : Vera Milošević, Milko Milićević, Milorad Ilić, Dragan Mirković, Živković Miodrag, Zarić Milutin, Krsmanović Duško. Jedino se sa obrazloženjem da se radi o radniku TO ne fakturiše Dragici Čanković , sada bivšoj direktorki TO.

Medju ovim imenima lako je prepoznati nekadašnje funkcionere ili njihove srodnike, ali i aktuelnog prdsednika Skupštine  Milorada Ilića .Ilić je u vreme deljenja kućica bio predsednik Opštine pa je moguće u znak zahvalnosti naroda valjevskog dobio kućicu. Jedino je nerazumljivo iz kog razloga i u ovom slučaju piše „nejasno“ kad je Ilić funkcioner sa zaradom od preko 80 000 dinara te i lice koje se stara da odluke koje Skupština donosi budu legalne i zakonite , sasvim sigurno neko ko može da objasni to što je nejasno.   

Zašto TO ove pomenute kućice obeležava statusom „Nejasno“ još je nejasnije jer postoji samo nekoliko razloga koji bi realno u toj rubrici mogli biti navedeni : raskinut ugovor, ne plaća zakup, u toku je sudski proces zbog pokušaja otudjenja , objekat vraćen. Reči da je nejasan status u kome se nalazi nešto što pripada gradu Valjevu više je nego nedozvoljeno.

image Medju zakupcima nalaze se imena onih koji više nisu živi , ali status nije raskid ugovora već se navodi da kućicu koriste srodnici  kakav je slučaj i sa pokojnom Vukosavom Milošević i srodnikom koji koristi objekat unukom Mirjanom Mitrović gde pored imena TO vodi status : „Koriste naslednici koji dve godine ne plaćaju.“
Na ovom spisku preostaje petnaest zakupaca koji izmiruju obavezu plaćanja zakupa.
Interesantno je da izvor Vamedie navodi da  su pojedina lica pokušala da se uknjiže kao vlasnici , ali da u tome nisu uspeli.
„ Grad bi morao da donese odluku da se konačno jednom za svagda ovaj problem reši . Zemljište na kome se objekti nalaze , a neki su neuslovni sada za korišćenje, vodi se na grad Valjevo i taj prostor moguće je revitalizovati na neki način . Na pitanja kako su pored velikih plata baš neki funkcioneri u to vreme dobili kućicu mogu oni da odgovore . Zašto ih nisu vratili ? To niko ne zna osim njih “, navodi izvor Vamedie.

Problem koji ima Turistička organizacija mogao bi postati problem novoosnovanog preduzeća Agrorazvoj ukoliko se istom po nekim najavama opredeli gazdovanje poljoprivrednim i šumskim zemljištem .Tada će se oni morati postarati da se reši status kućica .
U svemu je najzanimljivije da su oni koji su tada bili na vlasti najpre sebi dodelili kućice , a potom završili u statusu „Nejasno, ne fakturiše se“. Sad bi moglo da se postavi pitanje , a zašto? Da li zato što su još uvek pod sudskim sporom , da li nemaju novca da plaćaju zakup ili su ih možda već otudjili , a novi vlasnici nemaju ugovornu obavezu plaćanja bilo kome bilo šta? Ako su neki od funkcionera sada politički neaktivni ili u penziji ili privatnom biznisu sasvim sigurno mogli bi se pronaći da daju odgovore na postavljena pitanja ili možda kućice vrate, ako već nisu u mogućnosti da plaćaju zakup.

Za početak , možda i nije baš sve tako „nejasno“.

*Vamedia nije uspela da dodje do podataka kada su Ugovori obnovljeni , da li su uopšte obnavljani .  S obzirom da je ove podatke Vamedia pribavila značajno ranije od dana objavljivanje ove priče , moguće je da su neke neizmirene obaveze izmirene ili da je u medjuvremenu došlo do promene statusa.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.