EU će izdvojiti 4,5 miliona evra za Kolubaru , Obnicu i Jablanicu

imageU Valjevu danas boravi delegacija EU  predvodjena šefom Majkl Davenportom uz koga su i ambasadori Belgije, Danske, Hrvatske, Kipra i Slovačke, kao i predstavnici ambasada Češke i Nemačke. Davenport u Valjevu najavio nastavak pomoći  u vidu 4,5 miliona evra za podizanje obaloutvrda na rekama Kolubara, Jablanica i Obnica.

Nakon poplave koja je zadesila Valjevo 2014. godine do danas EU je u Valjevo uložila kroz različite projekte osam miliona evra .
 „ Izuzetno smo ponosni što smo do sada izgradili 23 kuće, 20 kuća smo obnovili , a pomoć je  dobilo 1150 poljoprivrednih domaćinstava i 40 preduzeća. I sada je vreme za podizanje standarda u smislu prevencije budućih poplava . Izuzetno smo ponosni na saradnju sa Vašim gradom i EU je mnogo uložila i u sistem vodosnabdevanja ovde , ali i u rekonstrukciju nakon poplave“, rekao je  Davenport obilazeći  nasip na reci Kolubari koja će biti obuhvaćena projektom regulacije rečnih korita.
Davenport je danas podsetio da je EU finansirala i obnovu Medicinske škole u Valjevu , ambulante u Divcima i izgradnju mosta na reci Obnici. U okviru prevencije i mera koje treba preduzeti šef delegacije EU Davenport je rekao da mere moraju biti konkretne . „ EU planira veliki projekat zaštite reke Kolubare i čišćenje i uredjenje reka Jablanice i Obnice . U oktobru će biti kako sam informisan raspisan tender za izvodjača radova i nakon toga očekujemo početak tih radova“, rekao je Davenport.

image Na pitanje lista Danas  zašto realizacija nije počela prošle godine za kada je prethodno i bila najavljena Davenport kaže da se radi o vrlo obimnom projektu koji traži veliku pažnju i mnogo rada u samoj pripremi u čemu učestvuju i lokalne samouprave .
Pomenuta rekonstrukcija podrazumeva pet segmenata radova i to rekonstrukciju 2,7 kilometara  rečnog korita Kolubare,  od Belog mosta do kompanije Austroterm, izgradnja novog korita u dužini 1,1 kilometar,  od mosta na obilaznici do kompanije Austroterm I od parka na Pećini do mesta spajanja Jablanice i Obnice u dužini od 300 metara. Takođe u planu je i regulacija dela korita Obnice i Jablanice.
Kako se danas moglo čuti tender će biti raspisan u oktobru , a radovi će trajati izmedju 18 I 24 meseca što praktično znači da bi sve moglo biti završeno tek početkom 2019. godine.
Programom posete predvidjeno je da delegacija EU obidje I Medicinsku školu , ali I uzme ušečće u projektu EUTEKA-EU u vašoj biblioteci“čiji je cilj pružanje konkretne podrške bibliotekama širom Srbije koje u okviru svojih aktivnosti već informišu korisnike o funkcionisanju Evropske unije, njenim institucijama, zemljama članicama, politikama i procesu evropskih integracija.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.