Savet i inicijativa po ceni od blizu 76 000 din

imageUkoliko se usvoji novi predlog Statuta Grada Valjevo bi moglo dobiti i savetnike za razne oblasti.Već sada pojedine funkcije imaju koeficijente koji im ne pripadaju. Verovali ili ne pomoćnici gradonačelnika , sekretar Skupštine i zamenik sekretara Skupštine imaju koeficijent za rukovodjenje iako sve pomenute funkcije nisu funkcije rukovodilaca, ali zato podižu platu.Ako su već savetodavno telo možemo li pretpostaviti da su pomoćnici vrhunski stručnjaci?

Odlukom kadrovske komisije od dana 16.08.2016. godine odredjeni su novi koeficijenti za obračun i isplatu plata i naknada za rad izabranih i postavljenih lica u organima grada. Ista komiisjia je utvrdila i koeficijente za složenost i odgovornost i procenat uvećanja po osnovu rukovodjenja na sledeći način :
-načelnik gradske uprave osnovni koeficijent 21.5, dodatni koeficijent 8.5, procenat uvećanja po osnovu rukovodjenja 21%
-pomoćnik gradonačelnika osnovni koeficijent 21,5, dodatni koeficijent, složenost odgovornost 8,5, procenat uvećanja po osnovu rukovodjneja 20%
-sekretar Skupštine grada osnovni koeficijent 21.5, dodatni koeficijent za složenost i odgovornost 8.4, procenat uvećanja po osnovu rukovodjenja 16%
-zamenik sekretara Skupštine grada osnovni koeficijent 20.00, dodatni koeficijent za složenost i odgfovornost 7.18, procenat uvećanja po osnovu rukovodjenja 16%.

Od pomenutih funkcija samo funkcija načelnika gradske uprave jeste funkcija rukovodioca dok sve ostale nisu funkcije rukovodilaca.
Pomoćnici gradonačelnika nisu oni koji odlučuju ili rukovode , bar se tako navodi u Statutu grada:
“Pomoćnici Gradonačelnika Član 70. U gradskim upravama može se postaviti najviše 5 pomoćnika Gradonačelnika, izvan unutrašnjih organizacionih jedinica, za pojedine oblasti (ekonomski razvoj, urbanizam, primarna zdravstvena zaštita, zaštita životne sredine, poljoprivreda, socijalna zaštita i dr.)Pomoćnici Gradonačelnika pokreću inicijative, predlažu projekte i sačinjavaju mišljenja u vezi sa pitanjima koja su od značaja za razvoj u oblastima za koje su postavljeni i vrše druge poslove utvrđene aktom o organizaciji gradske uprave.Pomoćnike Gradonačelnika postavlja i razrešava Gradonačelnik iz reda lica koja imaju odgovarajući fakultet i drugo potrebno obrazovanje u odnosu na delokrug poslova.”
Inicijative , mišljenja i saveti nisu poslovi rukovodioca već savetodavnog tela. Iz ovog proizilazi pitanje i šta je složenost i odgovornost u njihovim poslovima? Oni ne potpisuju nijedan dokument, ne donose odluke, ne mogu uticati ni na šta jer ukoliko i imaju savet rukovodioci nisu zakonom obavezani da isti i uvaže.
Ipak šta su proizveli ovi koeficijenti?
Zarade isplaćene u julu mesecu:
Simić Saša pomoćnik gradonačelnika 75.223,44 dinara
Pimić Miroslav pomoćnik gradonačelnika 75.223,44 dinara
Terzić Stanko pomoćnik gradonačelnika 84.124,04
Pavlović Djordje sekretar Skupštine 72,465 28
Zamenik sekretara Skupštine u trenutku dostavljanja informacije po zahtevu za informacije od javnog značaja nije imala nijednu isplatu zarade zbog vremena postavljenja.
Ovi koeficijenti doveli su do toga da načelnici gradskih uprava koji po funkciji jesu rukovodioci za samo 600 dinara imaju veću zaradu od pomoćnika gradonačelnika.
Stojanović Jelica 75.850,30 dinara
Vujić Subotić Aleksandar 75.850,30 dinara.
Ova dva lica mogu biti pozvana na odgovornost pred licem zakona, imaju pravo potpisa i svu složenost funkcije , ali je njihova zarada neznatno veća od zarade lica u savetodavnim telima.
Sve ovo praktično znači da grad već debelo plaća savetodavna tela , a novi Statut trebalo bi da proizvede još savetnika za koje se ne navodi da li će i na koji način biti plaćeni , ali se potpuno jasno ne navodi i da će biti angažovani volonterski.
Vamedia nije uspela da sazna koje su to inicijative pokrenuli pomoćnici gradonačelnika do sada , koje od tih inicijativa su realizovane , koja mišljenja su dokumentovana . Oni se mogu pitati za mišljenje samo u odredjenim poslovima koji su im i navedeni u rešenjima :
Saša Simić-održivi razvoj I urbanizam
Stanko Terzić-društvene delatnosti
Miroslav Pimić – privreda I poljoprivreda.
Odgovornost ovog posla je zaista mala u poredjenju sa pomenutim funkcijama načelnika gradskih uprava, ali su zarade više nego približne. Postavlja se pitanje i zašto bi neko želeo da bude odgovoran pred zakonom za svoj posao , ako su prihodi identični onima koji ne odgovaraju ni za šta?
A šta bi brojni gradjani dali da se nadju na ovom mestu i prihoduju pomenute iznose jer njihove zarade veće su i od zarada direktora javnih preduzeća koji upravljaju preduzećem i „ispod “ sebe imaju do 300 zaposlenih ?

Biografije ovih lica nije bilo moguće pronaći na sajtu grada, a u info službi grada navode da je to postojalo , ali da očito više nema. Ipak za ovu zaradu i savete i mišljenja možemo samo pretpostaviti da se radi o vrhunskim i renomiranim stručnjacima u poslovima za koje su zaduženi. Nezvanična saznanja pokazuiju u tom pravcu da je na primer Saša Simić zadužen za održivi razvoj i urbanizam došao iz poreske uprave gde je urbanizam i održivi razvoj „dominatan segment“, Miroslav Pimić zadužen za poljoprivredu i privredu u gradu prepoznat kao nekadašnji vlasnik MS mobila za prodaju mobilnih telefona što je „dominatno“ u privredi, a pojedini izvori medju kafedžijama navode da je radio u trgovini kafom što opet može imati veze sa poljoprivredom. Stanko Terzić čeka penziju , a na ovo mesto dobro je poznato dolazi sa mesta gradonačelnika Valjeva pa se za njega jedino može reći da ima iskustva u rukovodjenju gradom..Ipak Terzić se u svoj posao kako Vamedia saznaje ne meša.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.